Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kürtler, Zeytin Dalı Harekatı öncesinde Afrin’i Şam’a teslim etmeyi reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriyeli Kürtler, Ankara ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyondan Rusya’yı sorumlu tutarken üç gün önce Moskova ve Şam tarafından yapılan ‘Afrin’i rejime teslim etmeleri’ yönündeki teklifin Kürtler tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

Yapılan yorumlar bu durumun Rusya tarafından Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesi yönünde siyasi onay vermesine yol açtığı yönünde.

“Afrin’i rejime teslim edin”

Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderlerinden İbrahim İbrahim’in Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre Afrin’e yapılan operasyonun başlamasından iki gün önce Suriye rejimi ve Kürtlerden oluşan bir heyet Rusya’nın gözetiminde bir araya geldi. Hmeymim Askeri Üssü’nde yapılan toplantıda Kürtlere Afrin’i rejime teslim etmeleri teklif edildi.

PYD’nin Avrupa medya yetkilisi olan İbrahim açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Teklifi kabul etmedik. Çünkü Rusya özyönetime şantaj yapmak istedi. Rejimin bölgeye dönmesi ve Afrin’in rejim güçlerine teslim edilmesi için bizi bu teklifi kabul etmeye zorladı. Afrin tamamen yok edilse bile rejimin bölgemize dönmesi olanaksız. Biz anlaşmayı reddettikten sonra Ruslar, Afrin’e karşı operasyon başlatmaları için Türkiye’ye yeşil ışık yaktı. Afrin’de yaşanan Rus saldırısıdır. Doğrudan Rusya’yı sorumlu tutuyoruz.”

İbrahim, 2016 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu’nun ardından Rusya’nın Afrin’i korumayı taahhüt ettiğini de sözlerine ekledi.

“Münbiç’e de yakın bir zamanda operasyon olacak”

Afrin operasyonunda Türkiye ile birlikte hareket eden ÖSO’ye bağlı 2. Tugayın komutan yardımcısı Ahmed Halil, Şark’ul Avsat’a yaptığı değerlendirmede “Türkiye sınırındaki bir köyün kontrolünü ele geçirmeyi başardık. Operasyon devam ediyor. Afrin’e ilerlemeye devam ediyoruz. Şimdi hedefimiz Afrin. Fakat Münbiç’e de yakın bir zamanda operasyon olacak” diye konuştu.

Uzmanlar, operasyonun Münbiç’e kadar genişlemensin büyük zorluklar barındırdığı gibi özellikle Washington ile Ankara arasında olası bir politik çatışmaya yol açabileceği görüşünde.

“ABD koruma sözü vermişti”

İsmini vermek istemeyen bir Kürt kaynağı tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamada ABD’li yetkililerin Türkiye sınırındaki Tel Abyad ve Münbiç’e yönelik tehditlere yönelik ‘Washington, DEAŞ ile mücadeleye katkısı bulunan grupların bulunduğu bölgelere herhangi bir gücün girmesine izin vermeyecek’ diyerek Kürtleri bilgilendirdiklerini açıkladı.

“Münbiç’teki Arap muhalifler Türkiye’nin işini kolaylaştırır”

Suriyeli siyasi araştırmacı Abdurrahman el-Hac, Türklerle karşı karşıya gelmenin ABD’ye çıkar sağlamayacağını düşünüyor. El-Hac, Türkiye’nin NATO üyesi olması nedeniyle Suriye sahasının haricinde ABD ile birbirlerine bağlı oldukları görüşünde.

Washington’ın zorluk çıkarma ihtimaline rağmen Türkiye’nin Münbiç operasyonunun uzak olmadığını düşünen El-Hac, Ankara’nın Münbiç’e kolayca gireceğini belirtti. Münbiç’te Kürt karşıtı büyük bir Arap muhalefetinin olduğunu, söz konusu Arapların Kürt güçlerini işgalci olarak gördüğünü ve Türkiye’nin buradaki herhangi bir adımının yerel direnişin uyanmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.