Kuveyt ve İsveç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine, Suriye’de 30 günlük bir ateşkes uygulanmasını ön gören karar tasarısı metni sundu. Diplomatlar, ateşkes için Moskova yönetiminin onayının alınmasının hedeflendiğini söyledi.
İki ülke tarafından sunulan karar tasarısına göre, DEAŞ ve el-Kaide örgütleri, ateşkes kapsamı dışında tutuluyor.
Diplomatlar, daha önce de BMGK’ya sunulan ancak Rusya tarafından veto edilen tasarı üzerinde yapılan düzenlemelerin Rusya tarafının endişelerini gidererek, Suriye’de yeni bir ateşkes uygulanmasını ve sivillere insani yardım gönderilmesini sağlayabileceğini belirtti.
5 günde 240 kişi öldü
Tasarının BMGK’da oylamaya sunulması beklenirken, BMGK, 30 günlük ateşkesin Esed rejimi ve müttefikleri tarafından düzenlenen askeri operasyonlar sonucunda 5 günde 240 sivilin öldüğü Doğu Guta’da yükselen şiddeti düşüreceğini umuyor.
Üzerinde düzenlemeler yapılan yeni tasarıya göre, ateşkes 72 saat sonra yürürlüğe girecek. İnsani yardımların ulaştırılmasına ise ateşkesin yürürlüğe girmesini takip eden 48 saatlik süre içinde başlanacak.
Taraflara kuşatmaları kaldırma çağrısı da yapılan tasarıda, kuşatma altındaki Doğu Guta, Yermük ve İdlib’in Fua ve Kefraya köylerindeki yaralıların tedavisi için söz konusu bölgelerden çıkarılması talep ediliyor.
Tasarıda, ayrıca, Suriye’deki bütün taraflara, kuşatma altında tuttukları bölgelerde yaşayan sivillerin temel insani yardımlardan mahrum bırakılmasını sonlandırması ve söz konusu bölgelerden çıkmak isteyen sivillere izin verilmesi çağrısı yapılıyor.
BMGK’nın Suriye’de insani ateşkes kararı alamamasının ardından sunulan yeni karar tasarısı üzerine müzakereler başladı.
Karar tasarısı 9 Şubat’ta BMGK’ya sunuldu
Suriye’de ateşkes sağlanması çabalarına öncülük eden Kuveyt ve İsveç, 9 Şubat günü, BMGK’ya ya ateşkes için karar tasarısı sunmuştu.
“Savaşı bitirecek bir ateşkesin uygulanmasını umuyoruz”
Konuya dair, geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye’de geçici bir ateşkes uygulanmasının gerçekçi bir seçenek olmadığını söyleyerek, “Savaşı bitirecek bir ateşkesin uygulanmasını umuyoruz” demişti.
Ateşkes hakkında müzakereler sürerken, geçtiğimiz Çarşamba günü yeni bir açıklama yapan Nebenzia, “Mütabakata varmaya çalışıyoruz” diyerek, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğine işaret etmişti.
Suriye’de bulunan BM kuruluşları temsilcileri, Suriye’deki sivillere insani yardım ulaştırılması ve yaralıların tedavi edilmesi için 6 Şubat günü acil ateşkes çağrısı yapmıştı.
Doğu Guta’da şiddet artışı
BM temsilcilerinin ateşkes çağrısı yapmasına rağmen başta Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesi ve ülkenin kuzeyindeki İdlib’de olmak üzere Suriye’nin birçok yerinde şiddet artmaya devam etmişti.
Suriye’de yaklaşık 1.3 milyon sivil temel yaşam malzemelerine ihtiyaç duyarken, 6.1 milyon sivil ise ülke içinde göç etti. Ülkede 2011 yılından bu yana yaşanan savaş nedeniyle yaklaşık 340 bin kişi yaşamını yitirdi.