2010 yılındaki Eyjafjallajokull’un ardından şimdi de Katla Yanardağı paniği yaşanıyor. Uzmanlara göre, Kuzey Atlantik ülkesi İzlanda’nın güney sahilinde bulunan Katla’nın patlayabileceği yönünde belirtiler bulunuyor.
Bilim adamları, İzlanda’da Katla Yanardağı’nın önümüzdeki birkaç saat içinde patlayabileceğini söyleyerek, atmosfere zehirli küller saçılabileceği ve özellikle Kuzey Avrupa’da felakete yol açabileceği konusunda uyardı.
Daily Mail gazetesinde yer alan haberde, bilim adamlarının son birkaç saat içinde ortaya çıkan bulguların, Katla Yanardağı’nın patlamaya hazır olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.
Söz konusu tehlikenin Kuzey Avrupa’yı tehdit ettiğini ifade eden bilim adamları, sekiz yıl önce yaşanan Eyjafjallajokull Buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucu oluşan ve dünya çapında hava trafiğini etkileyen dev kül bulutu gibi bir durumun meydana gelebileceği uyarısını yaptı.
2010 yılında, Katla Yanardağı’nın yakınında yer alan Eyjafjallajokull Buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucu 6 kilometre yükseğe toz ve kül püskürmesi nedeniyle 100 binden fazla uçuş iptal olmuştu.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hava trafiğindeki en büyük kapanma durumu yaşanırken, Kuzey Avrupa genelinde milyonlarca kişi mahsur kalmıştı.
Bilim adamlarının, Katla’nın Kuzey Avrupa’da yıkıma yol açacağına dair felaket öngörüleri, 1783 yılında Katla Yanardağı’nın 30 mil kuzey batısında yer alan Laki Yanardağı’nın yıkıcı etkisine dayanıyor.
1783 yılında patlayan Laki Yanardağı çevreye müthiş bir bazalt yığını saçmıştı. 8 Haziran 1783 yılında patlamaya başlayan yanardağın faaliyeti 7 Şubat 1784’e kadar devam etmişti. Tahminen atmosfere 8 milyon ton hidrojen florür ve 120 milyon ton kükürt dioksit saçılmıştı. Hatta Avrupa’da ‘Laki dumanı’ olarak adlandırılan hava kirliliği oluşturmuştu.
Laki Yanardağı’nın patlaması, kıtlık, soğuk ve florür zehirlenmesinden yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden olurken, koyun, sığır ve atların da büyük kısmi florürden dolayı hastalanıp telef olmuştu.