Kuzey Irak’ın Süleymaniye şehrinde protestolar hız kazandı. Halk, hükümetin istifası, yolsuzlukla mücadele ve güvenlik güçleri tarafından tutuklanan göstericilerin serbest bırakılması talebiyle sokaklardaydı.
Beşinci gününe giren protestolarda hafta boyunca göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Gösterilerde beş kişi öldü ve yaklaşık 200 kişi de yaralandı.
Dün, Süleymaniye’nin merkezindeki Saray Meydanı’nda aralarında Irak Temsilciler Meclisi, IKBY Parlamentosu ve Goran Hareketi’nden önde gelen isimlerin ve milletvekillerinin de olduğu onlarca kişi bir araya geldi. Ancak güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Üç milletvekili de dâhil olmak üzere alandaki çoğu gösterici yaralandı, göz yaşartıcı gaz yüzünden boğulma tehlikesi yaşandı. Yaralıların hastaneye kaldırıldığı duyuruldu. Güvenlik güçleri Süleymaniye ve çevresindeki tüm bölgelerde sıkı önlemler aldı. Yeni protestoların yaşanmasını engelledi.
Süleymaniye’nin 130 km kuzeybatısında yer alan ve 100 bin nüfuslu Ranya’da ise protestoların önüne geçilemedi. Görgü tanıkları, yüzlerce göstericinin güvenlik kuvvetlerine taşlarla saldırdığını aktardı. Protestocuların talebi güvenlik güçleri tarafından tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasıydı.
Süleymaniye’nin 70 km güneyindeki Çemçemal kentinde de sokaklar hareketliydi. Yüzlerce gösterici “Yolsuzluk hükümeti istifa” ve “Yolsuzluğa hayır” sloganları attı. Müdahale etmek isteyen güvenlik güçlerine taşlarla cevap verdi. Emniyet güçleri göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Goran Hareketi’nden yapılan açıklama güvenlik güçlerinin sadece son 3 gün içinde Süleymaniye’de 200 kişinin tutuklandığını duyurdu.
Gösterilerin artması ise bölge yönetiminde krize neden oldu. Goran Hareketi ve İslami Topluluk Partisi hükümetten çekildiğini açıkladı.
Kuzey Irak’ta özellikle 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Mesut Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) tepkiler arttı. Barzani yönetimi, son olarak Irak ordusunun müdahalesiyle işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmek zorunda kalmıştı. Sandıktan bağımsızlık yönünde sonuç çıkmasına rağmen referandum başarısızlıkla sonuçlanmış oldu.