Irak’taki muhalif kanat partilerinden Goran (Değişim) Hareketi kaynakları, dün bakanlarını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden çektiğini duyurdu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclis Başkanı olarak görev yapan partinin önemli isimlerinden Yusuf Muhammed’in de istifa ettiği bildirildi.
Parlamentoda daha az temsilcisi bulunan bir diğer muhalefet partisi olan İslami Topluluk Partisi de (Komel) hükümetten çekilme kararı aldı.
İstifalar, Irak Kürdistan bölgesiyle Bağdat arasında yaşanan gergin ortamda, yıllarca kemer sıkma politikaları ve kamuda maaşların ödenmemesi nedeniyle düzenlenen protestolardan iki gün sonra gerçekleşti. Bazı protestocular, bölgesel hükümeti istifaya çağırdı.
Irak Kürdistan bölgesinin ikinci büyük ili olan Süleymaniye’deki Kürt güvenlik güçleri, beş kişinin ölümüne ve yaklaşık 200 kişinin yaralanmasına neden olan ve iki gün boyunca süren gösterilerin ardından sıkı önlemler aldı.
AFP muhabirinin aktardığı bilgilere güvenlik güçleri, Süleymaniye’deki birçok yol ve caddeye konuşlandırıldı.
Süleymaniye sokaklarında, özellikle gösterilerin merkezi konumundaki Saray Meydanı’nda sıkı güvenlik önlemleri alınırken çok sayıda dükkân da kapatıldı.
Görgü tanıklarına göre göstericiler sokaklarda güvenlik güçlerinin sayısının artmasına rağmen Goran Hareketi’nin merkez binasını taşladı. Süleymaniye’nin 130 km kuzey batısındaki Ranya kasabasında beş kişi ölürken 70 kişi de yaralandı.
Dün ise bölgede büyük protestolar yoktu. Güvenlik kaynakları, güvenlik güçlerinin Erbil’deki gerilimi azaltmak için konuşlandırıldığını duyurdu. Salı günkü huzursuzluğun ardından yetkililer, bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bazı bölgelerde yasak çarşamba gününe kadar sürdü. Yerel medyada Ranya ve Kifri’de küçük çaplı gösteriler düzenlendiği bildirildi.
Gerilimin nedeni olarak Bağdat’taki merkezi hükümetin 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun ardından aldığı sıkı tedbirler gösterildi.
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, “Kuzeydeki gösteriler, Kürdistan bölgesel hükümetinin yanlış siyasetinden kaynaklanıyor. Merkezi yönetimin görevi ülkenin tamamında vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaktır. Göstericilere zarar verilmesi halinde müdahalede bulunuruz” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani de bölgenin zor bir dönemden geçtiğini ve halkın öfkesini anladığını söyledi. Şiddetten uzak durulması çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler Irak Destek Misyonu (UNAMI) dün yaptığı açıklamada, kuzey Irak’taki özerk Kürt bölgelerinde meydana gelen protestolar sırasında yaşanan şiddet ve çatışmalardan endişeli olunduğunu duyurdu. Tüm tarafları tedbir almaya çağırdı.
UNAMI’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Halkın barışçıl gösterilere katılma hakkı var. Yetkililerin barışçıl gösterilerde bulunanlar da dâhil olmak üzere vatandaşları korumakla yükümlüdür. Ayrıca güvenlik güçlerini göstericilere mücadelede azami özen göstermeye çağırıyoruz. Göstericileri de kamu binalarına ve özel mülklere yönelik şiddet uygulamalarından kaçınmalıdır.”