Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore ve ABD savaşırsa ne olur? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore, dün, yeni bir füze fırlattı. Japonya semalarından geçen füze, daha sonra boş bir alana düştü. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik, “Bütün seçenekler masada” şeklindeki açıklaması, akıllara yeni bir savaş başlayabilir mi? sorusunu getiriyor.

Bloomberg Televizyonu, ABD’nin Kuzey Kore’ye yönelik askeri seçeneği kullanma imkanına dair bir dizi soru sordu ve cevaplarını aşağıda özetle şöyle verdi;

ABD, Kuzey Kore’nin silahlarına sınırlı çapta bombardımanlar gerçekleştirebilir mi?

Büyük olasılıkla söz konusu silahları vuramaz. Kuzey Kore, sahip olduğu yüksek tahrip gücüne sahip silahları ülkedeki çeşitli dağlık bölgelerde gizliyor. Eğer ABD muhtemel bir operasyonda bu bölgelerin hepsini birden vuramazsa, Güney Kore’nin Başkenti Seul’de yaşayan 10 milyon kişi, Japonya’nın Başkenti Tokyo’da yaşayan 38 milyon kişi ve Kuzeydoğu Asya’da konuşlu on binlerce ABD Askeri, Kuzey Kore’nin Nükleer başlıklı füzelerine maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. ABD, bu bölgelerin tamamını vursa bile Seul, Kuzey Kore’nin top ateşine maruz kalabilir.

ABD, Kuzey Kore’nin füze gücünü vurmayı başarırsa Kuzey Kore nasıl intikam alır?

Uluslararası Med Libary Araştırma Enstitüsü Doğu Asya’da Nükleer Silahları Engelleme Programı Müdürü Jeffery Luis, “Kuzey Kore, ABD tarafından yapılacak herhangi bir saldırıyı büyük çapta saldırılar yapmak için bahane olarak kullanabilir. Bu takdirde Kim Joung, elindeki nükleer silahları kullanabilir” diyor.

Kuzey Kore’nin, ABD tarafından yapılacak herhangi bir saldırıya, ilk etapta Güney Kore’nin Başkenti Seul ve çevresini top ateşine tutarak cevap verebilir. Kuzey Kore’nin topçu birlikleri, sınır boyunca Hava ve Deniz kuvvetlerinden daha hızlı hareket edebilir. Kuzey Kore, bunun yanısıra, Japonya ve Güney Kore’deki ABD üslerini balistik füzelerle hedef alabilir.

Kim Joung iktidardan uzaklaştırılırsa kriz biter mi?

Kim Joung’un normal bir şekilde iktidardan uzaklaşması krizin bittiği anlamına gelmeyebilir. Kim, İsviçre’de eğitim almış ve batının değerlerini yerinde mülahaza etmiş olmasına rağmen (ki bazıları bu durumun ülkesini daha fazla geliştirmesine katkı sağladığını düşünüyor) iktidara geldiğinde bunun tamamen aksi yönünde hareket etti. Mülteci krizi yaşanmasından ve ABD’nin, sınırında askeri üs kurmasından endişelenen Çin yönetimi de, Kuzey Kore’deki mevcut iktidarı destekleyebilir.

Savaş çıkması halinde ekonomi’nin durumu ne olur?

Güney Kore, dünya ekonomisinin yüzde 1.9’una sahip. Samsung ve Hundai gibi dünyaca ünlü markalara sahip. Böyle bir savaşın yaşanması durumunda bölgesel ve küresel çapta ekonomik kriz ve ekonomik küçülme yaşanabilir. Aynı zamanda, altın, dolar ve İsviçre frangı gibi güvenli birimlere talebin artmasıyla beraber Uluslararası Pazar, kısa vadede büyük bir darbe yiyebilir.

Bu çerçevede, IHS Market Asya Ekonomisi Uzmanı Rajev Bisuas şöyle diyor, “Böyle bir savaş sonrası Kore yarımadası ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için Çin, ABD ve AB liderliğinde uluslararası toplumun büyük yardımına ihtiyaç duyacaktır. Ekonominin yeniden düzelmesi onlarca yıl alabilir.”

Masadaki diğer seçenekler nedir?

Analistlerin büyük kısmı, durumun daha kötüye gitmesinin engellenmesi için diyalog çalışmaların başlama zamanı geldiğini söylüyor.

Jeffery Luis, diyaloğun en büyük amacının Kuzey Kore’nin nükleer başlıklı ve çelik yakıtların kullanıldığı füze üretimini durdurmak olacağını ifade ediyor.

Luis, “Bunun için ABD, Kuzey Kore’yi masaya çekmek için Kuzey Kore yakınlarındaki askeri varlığını azaltmalı” değerlendirmesini yapıyor.