Kuzey Kore’den kaçan en üst düzey yetkili olan eski diplomat Thae Yong-ho, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump arasında önümüzdeki ay için yapılması planlanan tarihi zirveden önce yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan asla tamamen vazgeçmeyeceğini” söyledi.
Kuzey Kore’nin Londra Büyükelçiliği’nde daha önce büyükelçi yardımcısı olarak görev yapan Thae Yong-ho, mevcut diplomatik durumun “tam, doğrulanabilir ve geri dönülmez bir şekilde silahsızlanmaya’ yol açmayacağını, sadece Kuzey Kore’nin nükleer tehdidini azaltacağını dile getirdi.
Güney Kore medyasına röportaj veren Yong-ho, Kuzey Kore’nin sonunda nükleer gücünü gizleyen bir ülke olarak kalacağına dikkat çekti.
Son yıllarda en çok göze çarpan Kuzey Koreli muhaliflerden biri olan Yong-ho, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanma sürecinin çökmesine yol açacağını vurgulayarak, nükleer silahların tamamen, doğrulanabilir ve geri dönülmez bir şekilde ortadan kaldırılmasının mümkün olmayacağını söyledi.
Muhaliflerin görüşüne göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ‘mutlak gücünü’ koruması gerekiyor.
Yong-ho, Washington ve Pyongyang arasında devam eden yakınlaşmanın muhtemelen sıradan insanların bile hissetmeye başladığı şekilde yaptırımların etkisinden kaynaklandığını söylerken, “Kuzey Kore, yaptırımların yıkıcı bir etkisinin olmasını beklemiyordu. Fakat balıkçılık, tekstil ve imalat sanayisini bile kapsayan bu yaptırımlar milyonlarca Kuzey Korelinin yaşam standartlarını tehdit etti” dedi.
Kuzey Kore diplomasisinin, sert ve sakin bir çizgi arasında yol aldığına dikkat çeken Yong-ho, Kuzey Kore’nin planının, ‘şiddetli bir çatışmasının eşiğine gelindiği anda aniden barış sinyali göndermek’ olduğunu dile getirdi.
Tarihi zirvenin ana konusu Kuzey Kore’nin balistik ve nükleer programları
Singapur’da 12 Haziran’da düzenlenecek olan tarihi zirvede, Trump ve Jong-un arasında gerçekleşecek olan müzakerelerin büyük bir bölümünü Kuzey Kore’nin balistik ve nükleer programları konusu oluşturacak.
Geçtiğimiz ay Güney ve Kuzey Kore arasında gerçekleşen zirvede, her iki taraf da Kore Yarımadası’nda nükleer silahsızlanma hedefine ulaşma konusunda kararlıydı. Hatta, Pyongyang Mayıs ayı sonunda nükleer deneme tesislerini kapatacağını açıkladı.
Washington, Kuzey Kore’den ‘nükleer silahların tamamen, doğrulanabilir ve geri dönülmez bir şekilde ortadan kaldırmasını’ isterken, Kuzey Kore, rejimin güvenliğinin garanti etmesi halinde nükleer silahlara ihtiyaç duymayacağını vurguladı.
Kuzey Kore Heyeti Çin’de
Pyongyang ve Pekin’in ABD-Kuzey Kore zirvesi öncesinde diplomatik ilişkilerini başlatmaya çalıştığı bir zamanda, Japon basınında çıkan haberlere göre, Kuzey Kore heyeti dün Çin’e geldi.
Uzmanlar, ABD-Kuzey Kore arasında yakında gerçekleşecek olan tarihi zirve öncesinde, Kuzey Kore liderinin Çin ile iyi ilişkilere ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.
İlk yurt dışı ziyaretini Pekin’e gerçekleştiren Kim Jong-un, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e Kuzey Kore’yi ziyaret etmesi yönünde davette bulunmuştu.