Çocuklarının Kuzey Kore tarafından kaçırıldığını düşünen Japon aileler, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) çocuklarının kaçırılması konusunda soruşturma başlatmasını ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un yargılanmasını talep etti.
Ailelerin avukatları tarafından, bugün yapılan açıklamaya göre, Japon ailelerin önümüzdeki hafta UCM’ye dilekçe sunacağı ifade edilirken, dilekçede Pyongyang yönetiminin nükleer ve balistik füze programına da vurgu yapılacağı kaydedildi.
Kuzey Kore yönetimi, 2002 yılında, 1970 ve 80’li yıllarda 13 Japon vatandaşını ve istihbarat birimlerini Japonca eğitim verdirmek üzere kaçırmak için Japonya’ya ajan gönderdiğini kabul etmişti.
Kaçırılan Japon vatandaşlarından beşine daha sonra ülkelerine dönüş izni verilirken, Kuzey Kore yönetimi, diğer 8 Japon’un vefat ettiğini bildirmiş ancak bu konuda herhangi bir kanıt göstermemişti.
Öte yandan Tokyo yönetimi, 17 vatandaşının kaçırıldığını doğrularken, 470 Japon vatandaşının kaçırılması olayının Kuzey Kore ile bağlantılı olabileceğini iddia ediyor.
Japon Aileleri Destekleme Derneği yetkililerinden Kazohiro Oraki, AFP’ye yaptığı açıklamada, kayıp aileleri ile bu ailelere destek veren tarafların, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında, kayıp Japon vatandaşlarına ilişkin uluslararası soruşturma talebinde bulunacağını söyledi.
Japonya Resmi Haber Ajansı’nda (Kyoto) yer alan habere göre, aileler tarafından UCM’ye sunulacak soruşturma dilekçesinde, Kuzey Kore tarafından kaçırıldığı düşünülen Japonların büyük bölümünün hala hayatta olduğu ifadeleri yer aldı.
Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dün (Perşembe), başkent Tokyo’da kayıp Japon vatandaşları konusunu görüştü. İki Başbakan, konu etrafında yeni ve önemli bir güvenlik anlaşmasına vardıklarını bildirdi.
Japon hükümeti, kayıp aileleri ve destekçilerinin UCM’ye sunacağı dilekçeyle özel olarak ilgilendiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, Kuzey Kore’ye dair yayınlanan insan hakları raporunda, Pyongyang tarafından kaçırılan civar ülke vatandaşlarının sayısının 200 bin dolayında olduğu tahminine yer verilmişti.
Rapora göre, kaçırılanların büyük kısmı, 1950-1953 tarihleri arasında devam eden Kore savaşı esnasında terk edilen Güney Korelilerden oluşurken, kaçırılanlar arasında Lübnan, Tayland, Malezya, Singapur, Romanya ve Fransa gibi ülkelerin yüzlerce vatandaşı bulunuyor. Raporda, söz konusu ülkelerin vatandaşları 1960-1990 yılları arasında Kuzey Kore’ye gerçekleştirdikleri seyahatler esnasında kaybolduğu ifade ediliyor.