Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore: Yeni yaptırımlar savaş sebebi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oy birliğiyle kabul edilen yeni yaptırım kararını “savaş nedeni” olarak nitelendirdi.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili duyurusunu yayınladı. Açıklamada “BMGK’nın son yaptırımlarını tamamen reddediyoruz. Yaptırımları, cumhuriyetimizin egemenliğine karşı açık bir saldırı, ayrıca Kore Yarımadası’nda ve bölgede barış ve istikrarı yok edecek bir savaş nedeni olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

BMGK’nın cuma günü oy birliğiyle aldığı yeni yaptırımlar Kuzey Kore’nin füze ve nükleer programları açısından hayati önem taşıyan rafine petrol ihracatını azaltmayı amaçlıyor. Yaptırımlarla ayrıca yurt dışında çalışan bütün Kuzey Kore vatandaşlarının 24 ay içinde ülkelerine dönmesini de zorunlu kılıyor. Bu hamleyle ülkeye döviz girmesinin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kuzey Kore, son iki yıl içinde nükleer ve balistik testlerini iki katına çıkartarak yasaklanan programlarını geliştirmeye hız verdi. Pyongyang lideri, ABD topraklarını da menzili içine alan füze testinin başarılı olmasının ardından 29 Kasım 2017 tarihinde ülkesinin nükleer bir devlet olduğunu duyurdu.

Kuzey Kore’ye tepki sertleşiyor

Son kabul edilen yaptırım, BM tarafından Kuzey Kore’ye yönelik en sert dokuzuncu paket olma özelliğini taşıyor. Son üç yaptırım paketi, Kuzey Kore’nin bir dizi füze testi ve nükleer denemesini takiben ABD tarafından önerilmiş ve kabul edilmişti.

Washington, karar tasarısını perşembe günü Kuzey Kore’nin tek müttefiki ve ana petrol ihracatçısı Çin ile görüşmeleri sonrasında sundu. ABD Başkanı Donald Trump, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada “Dünya ölüm değil barış istiyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley de Kuzey Kore’yi “modern dünyadaki kötülüğün en büyük örneği” olarak nitelendirdi. Yeni yaptırımların, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejiminin eylemlerinden duyulan uluslararası öfkenin bir yansıması olduğunu kaydetti. Haley ayrıca, “Yeni yaptırımlar daha fazla meydan okumanın daha fazla ceza ve soyutlanma getireceği mesajı Pyongyang’a net bir şekilde verdi” diye konuştu.

Yeni yaptırımlara göre ülke dışında çalışan Kuzey Koreliler, 2019 yılının sonuna kadar ülkelerine geri gönderilecek. Karar, söz konusu kişilere 12 ay mühlet verirken Rusya ise bu sürenin uzatılmasını talep etti.

Özellikle Rusya ve Çin başta olmak üzere yurt dışında on binlerce Kuzey Koreli çalışıyor. BM ise bu kişilerin kölelik benzeri koşullar altında çalıştığını savunuyor.

Yeni yaptırımların ekonomi boyutu da dikkat çekiyor. Önceki yaptırımlarda alınan tedbirler güçlendirildi. Kuzey Kore’ye ihraç edilecek ham ve rafine petrol sevkiyatına yönelik kısıtlamalar artırıldı. Petrolün önemli bir kısmı Çin’den temin ediliyor. Kararla Pyongyang’ın yeni nükleer testler yapmasının veya yeni füze denemeleri gerçekleştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yaptırım ve tehditler, Pyongyang’ı nükleer silah hamlelerinden geri adım attırmadı. Kuzey Kore’den dün yapılan açıklamada “ABD ile bir güç dengesi kurmak” için programlarına hız verecekleri duyuruldu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Eğer bu etkisiz yaptırımların nükleer silah yapma gibi bir tarihi hedefe ulaşan halkımızın zafer yürüyüşünü durdurabileceğini düşünüyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz. ABD ve kuklaları, ülkemizin konumunun geliştiğini unutmamalısınız. Zira ABD topraklarına gerçek bir nükleer tehdit oluşturabilecek kapasitede bir ulusuz” denildi.

Uzmanlar, Pyongyang’ın askeri programlarında ilerleme kaydettiğini kabul ediyor. Ancak Pyongyang’ın hava sahasına füzeleri geri döndürme teknolojisine sahip olup olmadıkları konusunda görüş ayrılığı var.