Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore’nin yeni nükleer denemesine dünyadan tepkiler | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Güney Kore, Çin, AB ve İsveç, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesini kınadı.

Kuzey Kore bugün, ‘balistik füzeye yüklenebilecek hidrojen bombasıyla’ altıncı nükleer denemesini gerçekleştirerek, denemenin başarılı olduğunu duyurdu. Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, uluslararası toplumu hidrojen bombasını başarılı bir şekilde test ettiğini duyuran Pyongyang yönetimini şiddetle kınamaya çağırdı.

Brende, Norveç Yayın Kurumu’na (NRK) yaptığı açıklamada, “Bu tür nükleer silahlar konuşlandırıldıysa felaket etkileri olacaktır; bu nedenle uluslararası toplum güçlü bir şekilde tepki vermelidir” dedi. Nükleer deneme konusundaki eleştirilerine ek olarak, ‘diplomatik bir çözüm’ aranması gerektiğine de dikkat çekti.

Yonhap haber ajansının aktardığı bilgilere göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, Güney Koreli meslektaşı Chung Eo-young’la 20 dakika süren acil bir telefon görüşmesi yaptı. Seul’deki cumhurbaşkanlığı ofisi, görüşmenin Pyongyang’ın balistik bir füze ile taşınabilecek hidrojen bombasını başarıyla test etmesini duyurduktan kısa bir süre sonra gerçekleştiğini duyurdu.

Hükümet kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, Güney Kore ve ABD daha önce Kuzey Kore’nin nükleer füze tehditlerine karşı, F-22 ve F-35 savaş uçaklarını Kore Yarım Adası’nda konuşlandırmayı düşünüyorlardı. Kaynaklar, iki ülkenin yakında ayrıntılı bir plan yapmaları bekleniyor dedi.

İsveç: Daha kötü bir hal aldı

Şu anda BM Güvenlik Konseyi üyesi olan İsveç, Kuzey Kore’nin yeni nükleer denemesinin, ‘daha kötü bir hal aldığını’ söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström, Twitter sayfasında, “Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer deneme yürüttüğünü bildiren yayınlar, en kötüsü için bir dönüm noktası. Dünya barışı ve dünya istikrarını arttırmak için, Güvenlik Konseyi’nin rolü önemli” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin son denemesini şiddetle kınayan bir bildiri yayınladı. Pyongyang’ın uluslararası toplumun muhalefetine rağmen bir nükleer deneme yaptığını ifade eden bildiride, “Çin hükümeti güçlü muhalefetini ortaya koyuyor ve şiddetle kınıyor” ifadeleri yer aldı.

Şi Ciping, Kuzey Kore’den bahsetmedi

Ancak Çin Başkanı Şi Cinping, liman şehri Xiamen’de yapılan Brix zirvesindeki açılış konuşmasında Kuzey Kore’den söz etmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang’ı BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya, yaptırım kararı almaktan ve Kore yarımadasındaki durumu kötüleştirmekten kaçınmaya ve Kuzey Kore’nin çıkarlarına hizmet etmemeye çağırdı.

Rusya’dan kınama

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Pyongyang’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarının ve uluslararası hukuk kurallarının taleplerini göz ardı etmesiyle ilgili bu son olay, kınamayı hak ediyor. Sessiz kalmak ve yeni bir gerginliğe yol açabilecek her türlü eylemden kaçınmak gerekiyor” denildi.

Macron: Mümkün olduğunca sert davranılmalı

Diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uluslararası toplumu, “barış ve güvenliğe zararlı” olarak nitelendirilen Kuzey Kore nükleer denemesinden sonra, “mümkün olduğunca sert” davranmaya çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı yayınladığı bildiride, Cumhurbaşkanı’nın, BM Güvenlik Konseyi üyelerine, Kuzey Kore’nin uluslararası hukuk kurallarını yeni ihlallerine, hızlı bir şekilde yanıt verme çağrısında bulunduğu söylendi. Ayrıca bildiride Macron’un, Avrupa Birliği’nden de, ortak ve net bir yanıt beklediği ifadeleri yer aldı.

IAEA Genel Müdürü Yukiya Amano, Kuzey Kore’nin son nükleer testinin “çok talihsiz” olduğunu ve uluslararası toplumun tekrarlanan taleplerinin tamamen göz ardı edildiğini söyledi.

Amano, yaptığı açıklamada, “Bugün Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin nükleer deneme yapması, çok talihsiz. Geçtiğimiz yıl yapılan iki test atışından sonra gelen bu deneme, 2006’dan bu yana altıncı deneme ve uluslararası topluluğun tekrarlanan taleplerine tamamen aykırıdır” dedi.