ABD, balistik füze programları nedeniyle Kuzey Kore’ye yaptırımlarını ağırlaştırdı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, yaptırımları arttırma kararını onaylarken, kararın Pyongyang’un ihracatına yıllık 1 milyar dolar zarar vereceği kaydedildi.
Pyongyang’ın kazancına kısmi yasak getirmek üzere BMGK tarafından oy birliğiyle kabul edilen karar, yabancı sermayeyi üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor.
Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısı birçok lideri de bir araya getirdi.
Kuzey Kore’ye yaptırımların oylandığı toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, BMGK’nın söz konusu yaptırımları onaylamasını, “Çok iyi bir sonuç” olarak nitelendirdi. Tillerson ayrıca, Pyongyang rejimi konusunda konumlarını sıklaştırmak için Asya’daki ortak devletlere seslendi.
ASEAN Toplantısı için Manila’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Tillerson’un ilerleyen saatlerde de Çinli mevkidaşı ile görüşmesi bekleniyor.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Susan Thornton ise, Washington’un yaptırım uygulamasını izlemeye devam edeceğini kaydetti. Thornton, Çin’in BMGK’nın kararına desteğini ise memnuniyetle karşıladı.
Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, cumartesi günü MSNBC’de yayınlanan röportajında, ABD Başkanı’nın Kuzey Kore’ye ‘Önleyici Savaş’ açma planını değerlendirdiğini söylemişti.
McMaster, “Trump, Kuzey Kore’nin ABD’yi tehdit edebilmesine müsamaha göstermeyeceğini belirtti. Başkan’ın perspektifinden bu kabul edilebilir değil. Bu yüzden elbette tüm seçenekleri sunmak zorundayız. Bunun içinde askeri seçenek de var” demişti.
Öte yandan Manila’da Kuzey Koreli mevkidaşı Ri Hong-Yo ile bir araya gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pyongyang yönetimini nükleer programından vazgeçmeye ve balistik füze denemelerine son vermeye davet etti.
Çin Dışişleri Bakanı, yaptırımların, Kuzey Kore’nin “doğru ve akıllıca olan kararı vermesine yardımcı olacağını söylerken; Ri, basına açıklama yapmaktan kaçındı.
Wang Yi, yeni yaptırım kararının ardından taraflara sorunun çözümü için diyalog çağrısında bulundu.
Kuzey Kore’de yayınlanan Rodong Sinmun isimli gazete, yaptırımların, “ABD’yi yutacak öngörülemez bir ateş denizi” yaratma sonucu doğurabileceğini duyurdu.
Yapılan hesaplar ülkenin her yıl 3 milyar dolar değerinde mal ihraç ettiğini ortaya koyuyor. Getirilen yaptırımların da bu ticaretin 1 milyar dolarlık kısmını ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.
‘1 milyar dolar maliyetli’ yaptırımlar nelerden oluşuyor?
– Tüm kömür, deniz ürünü demir ve demir cevheri, kurşun ve kurşun cevheri ihracatı yasaklandı
– Ülkeler yeni Kuzey Koreli çalışan kabul edemeyecek
– Kuzey Koreli şirketlerle ortak ticari girişim yapılamayacak
– Daha fazla Kuzey Koreli seyahat sınırlaması ve mal varlığı dondurulmasının hedefi olacak
– BM’ye üye ülkeler 90 gün içinde bu yaptırımları nasıl uygulamaya koyduklarını rapor edecekler.
Kuzey Kore sonuncusu 28 Temmuz’da olmak üzere geçen ay iki kez kıtalar arası balistik füze denemesi yapmıştı.