Mısır’ın Kuzey Sina bölgesinde yaşayan Hristiyan bir Mısırlı Menal Memduh, geçtiğimiz Pazar günü el-Ariş kentindeki Kıpti Ortodoks Kilisesi’nde yüzündeki sevincini gülümsemeyle ve ellerindeki şekerlemeleri ikram ederek Paskalya bayramını kutladı.
Menal, kökleri Mısır’ın güneyine kadar uzanan 50’li yaşlarında bir ev hanımı. 20 yıl önce Sina’ya yerleşmiş. Eşi, bir avukat ve iki yıl önce yüzlerce Hristiyan aileyle birlikte “terör” tehdidinden kaçarak evini terk etmek zorunda kalmış. Manal’ın belirttiğine göre, kendisi ve eşi evlerinin yokluğuna 3 aydan fazla dayanamamış.
Menal’ın ailesi, DEAŞ’a destek veren silahlı “terör” unsurlarının bölgeden çekilmesinden sonra geri dönen tek grup değil. Nitekim Paskalya dolayısıyla Sina’da 30 aileden oluşan bir grup, bayramlarını Kıpti Ortodoks Kilisesi’nde kutlarken, Kuzey Sina Hristiyanlarına karşı “radikal militanlar” tarafından yürütülen tehdit ve suç sayfasını da kapatmak için bir girişim başlattı.
Kuzey Sina, iki yıl önce bir grup “silahlı teröristin” bazı aileleri ve Hristiyan din adamlarını öldürmesi sonucunda kitlesel bir göç dalgasına tanık oldu.
Geçtiğimiz yıllarda Sina’daki en tanınmış örgütlerden olan, DEAŞ’a bağlı Ensar Beytu’l Makdis örgütü (daha sonra adını “Sina Vilayeti” olarak değiştirdi) bölgede terör faaliyetleri gerçekleştirirken, 9 Şubat 2018 tarihinde çeşitli ordu ve polis güçlerinin katılımıyla Sina’da ‘terörist unsurlara’ karşı büyük çaplı bir askeri operasyon başlatıldı.
Bu çerçevede Menal Memduh yaptığı açıklamada, kendisi ve kocasının diğer Hrıstiyan aileler gibi tatlı hazırlayıp ve komşularına dağıtıp Paskalya’yı kutladıklarını belirtti. Yıllar önce Sina’nın bayram arifesinde gece duası yapmak ve bayramlaşmak için kiliseye, daha sonra ise el-Ariş kenti plajına gidilen güvenli bir yol olduğunu söyleyen Manal Mamduh, bayram ritüellerinin şu an metropolitte sınırlı kaldığını belirtti.
Kuzey Sina’dan olan 50 yaşındaki Hristiyan Rauf George da terör tehdidine rağmen hiçbir zaman Sina’yı terk etmediğini söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan George, kilise yakınlarındaki evlerinde saklandığını ve vaktini güvenli bir yer arayarak geçirdiğini ifade etti.
Rauf George ayrıca, Sina Hristiyanlarına yönelik kutlamaların, metropolitteki alışılmış ritüellerin uygulanmasıyla sınırlı kalmayacağına dair umutlarını dile getirdi. Sokak ve sahillere geri dönmek istediklerini söyleyen George, güvenlik durumunun bunu engellediğine dikkati çekti.
Paskalya bayramı kutlamalarında bir kiliseyi, karşılama odalarını ve Kuzey Sina’daki Hristiyan din adamlarının konutlarını kapsayan metropolit yakınlarındaki geniş bir avluda, çocuk oyunlarından oluşan bir grup kurulurken, alandaki bazı aileler de çocuklarını eğlendirmek için avluda yer aldı. Alandaki bir çift ise yaptığı açıklamada, İsmailiyye bölgesindeki göç dalgasının bir parçası olarak Kuzey Sina’dan ayrıldıklarını ifade etti. 1 buçuk yıl sonra el-Ariş’teki evlerine geri döndüklerini söyleyen çift, hayatlarını korumak için en dar sınırlardan kaçtıklarını vurguladı.
Geçtiğimiz yılki Paskalya kutlamaları, Nil Deltası içinde yer alan Tanta’daki St George Kıpti Kilisesi ve İskenderiye’deki St Mark Kıpti Kilisesi’ni hedef alan iki kanlı saldırının ardından Kıptilere karşı gerçekleştirilen en kötü saldırılara tanık olmuştu. DEAŞ tarafından üstlenilen saldırılarda 45 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi de yaralanmıştı. Aynı şekilde Kahire’deki Kıpti Ortodoks Kilisesi’nde de Aralık 2016’da bir bombalı saldırı gerçekleşmiş ve 28 kişi de hayatını kaybetmişti.