Moskova/Raid Cebr
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki uçuşların koordinasyonu hususunda Rusya-İsrail arasındaki anlaşmaya dikkat çekti. Lavrov ülkesinin, İsrail’i Suriye hava sahasındaki faaliyetlerinin felaket sonuçlara yol açabileceği konusunda birçok kez uyardığını belirterek, Tel Aviv’in iki ülke arasındaki anlaşmaya uymadığını söyledi.
Tel Aviv’in önümüzdeki hafta sonu Paris’te gerçekleşmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu zirvesine hazırlık olarak Kremlin ile ilişkileri güçlendirmek için bazı adımlar atması ve kampanyalar başlatmasına rağmen geçtiğimiz iki günde Rusya-İsrail arasında yeni anlaşmazlıklar ortaya çıkmış durumda.
Tel Aviv tarafından Kremlin ile ilişkileri geliştirmek için atılan adımlar, Rus medya temsilcilerinin İsrail’e gelerek bölgedeki İsrailli yetkililerle röportaj gerçekleştirmelerinin yanı sıra Rus medyasında dev propaganda faaliyetleri başlatılmasını içeriyor.
Lavrov’un bir İspanya gazetesine verdiği demeç Moskova’nın, İsrail ile Suriye’de koordinasyon sağlanması konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail’in tarafların Suriye konusunda uzlaştığı tüm maddelere aykırı hareket ettiğini belirterek Putin ve Netanyahu’nun Rus hava kuvvetleri ile İsrail hava kuvvetleri arasında herhangi bir çatışmanın çıkmaması için ortak bir koordinasyon anlayışı hususunda uzlaştıklarına dikkat çekti. Söz konusu uzlaşma ortak anlayışlardan oluşurken, ABD ile Rusya arasında Suriye’de çatışma yaşanmaması ve bölgedeki uçuşların güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak Kasım 2015’te imzalanan anlaşma gibi yazılı bir anlaşma değil.
Rusya, İsrail ve Suriye arasında 3 kritik hat
Lavrov açıklamasında, 2015’te gerçekleşen ve sonucunda 3 ana hat üzerinde anlaşma sağlanan Putin-Netanyahu zirvesine dikkat çekti. Lavrov söz konusu zirvede üzerinde anlaşılan üç noktanın; çatışmaların önlenmesi için iki ordu yönetimi arasında sıcak bir iletişim hattı kurulması, Rusya’nın Suriye’nin İsrail’e saldırı gerçekleştirmeyeceği güvencesi vermesi ve İsrail’in Suriye’de kendi güvenliğini direkt olarak tehdit eden bölgeleri hedef alabilmesi olduğunu ifade etti.
Lavrov açıklamalarının devamında “Ne yazık ki İsrail tarafı verdiği sözleri hiçbir şekilde yerine getirmedi. İsrail, özellikle de Suriye topraklarında gerçekleştireceği operasyonların Rus tarafına bildirilmesi noktasında anlaşmaya bağlı kalmadı. Bu ihlaller nedeniyle bazı askerlerimizin hayati tehlike yaşadığı durumlar da oldu. Buna örnek olarak İsrail uçaklarının Nisan 2017’de Palmira (Tedmür) bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı gösterebiliriz” ifadelerini kullandı.
Lavrov “Moskova İsrail’i birçok kez uyararak bu gibi adımların kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bu mesaj tüm açık kanallar vasıtası ile İsrail’in üst düzey makamlarına ulaştırıldı. Buna ek olarak biz İsrail’in, söz konusu askeri operasyonlarla güvenliği konusunda duyduğu endişeleri çözemeyeceğine bilakis bölgedeki çatışmayı artıracağına dikkat çektik” diyerek İsrail’in bu uyarılara rağmen Suriye topraklarında hava saldırıları düzenlemeye devam ettiğini söyledi. İsrail’in Suriye topraklarında düzenlediği hava saldırıları sonucunda IIyushin II-20 tipi Rus uçağı vakasının yaşandığını belirten Lavrov “Bu olaydan sonra her şeyin eskisi gibi devam etmesine izin veremezdik. Rusya’nın cevabı adil ve bitirici idi” dedi. Bilindiği üzere düşen IIyushin II-20 uçağının içinde bulunan 15 Rus asker ölmüştü.
Öte yandan İsrail Kudüs İlişkileri ve Miras Bakanı Ze’ev Elkin, Şam’a teslim edilen Rus S-300 füze savunma sistemlerini hedef alma tehdidinde bulundu. Dün Rus medyasında geçen haberde Tel Aviv’in, füze savunma sistemlerinin Suriye’de bulunmasının büyük bir hata olduğunu ve tehlikeli sonuçları olabileceğini söylediği ifade edildi.