Ulusal Mutabakat Hükümeti (UHM) Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Maitik, Rusya’ya Libya’nın yeniden imarına katılma çağrısı yaptı.
Tobruk’taki Başkanlık Konseyi, Bingazi’nin imarıyla ilgili küresel bir konferansın hazırlık komitesinin, uluslararası, bölgesel ve yerel şirketlere şehrin imarına dair önerilerini sunmak için davet göndermeye başladığını belirtti.
Maitik yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Libya’daki rolünün son dönemlerde aktif olduğunu düşünüyorum. Rusya’nın bu rolü, şiddetin sonlanıp barışın sağlanması ve Libya kurumlarının yeniden canlanıp harekete geçmesine yöneliktir” dedi. Maitik, Rusya’nın Libya’daki siyasi çözümde aktif bir rol oynadığını vurguladı.
Rusya Sputnik haber ajansının belirttiğin göre, Maitik, Roma’da düzenlenen üçüncü Akdeniz Diyalogları Forumu’nda yaptığı konuşmada, Moskova’nın gelecek yıl başlaması beklenen imar sürecinde aktif bir katılımcı olmasını istediğini belirtti. Moskova’da Ortak Yüksek Komite’nin mükemmel olarak nitelendirilen görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Maitik, Libya’daki eski Rusya projelerinin hala mevcut olduğunu belirtti. Maitik ayrıca, “Önümüzdeki yıl, Libya’nın imarı ve kalkınması yönünde bir eğilime tanık olacağız. Bu eğilime, Rusya’nın da katılacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Temsilciler Meclisi üyesi İsam el-Cuhani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Şuana kadar Bingazi’nin tanık olduğu yıkımın boyutu tam olarak incelenmedi. Teröre karşı savaştan önce şehir, yetersiz alt yapı sorunu yaşıyordu. Ancak bu durum savaştan sonra daha da arttı.” dedi.
Libya- Mısır Ekonomi Odası, Libya’daki yaklaşık 9 milyar dolarlık imar projelerine katılması için Mısır Hükümetiyle yoğun temaslarda bulunulduğunu açıkladı. Ekonomi Odasının Libya tarafı lideri Hani Sfreks, Libya Merkez Bankası’nın bu miktarı, ülkenin doğusundaki şehirlere yönelik imar projelerinin lehine onayladığını söyledi.
El-Cuhani ise, Bingazi’nin yeniden imarının, şehrin yıkım boyutuna bakıldığında söz konusu rakamı aşmayacağını belirtti. El-Cuhani, masrafın, tamamen hasar görmüş mülklerin yeniden inşasını mı veya restorasyon işlemlerini mi içereceğinin henüz net olmadığını kaydetti.
Öte yandan Uluslararası “Bingazi’nin İmarı” Konferansı Hazırlık Komitesi Başkanı Ayşe Yusuf, şehrin imarı için uluslararası, bölgesel ve yerel şirketlere davet gönderildiğini açıkladı. Yusuf, imarın önümüzdeki yıl başlaması için konferansın yakın bir zamanda düzenleneceğine dikkat çekti.
Öte yandan Devlet Yüksek Konseyi üyesi Emine el-Mutiri, 9 milyar dolarlık rakamın gerçekten çok ve abartılı olduğunu söyledi. El-Mutiri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bingazi’nin yıkım boyutu hakkında kesin bir çalışma yok ve restorasyon için neyin gerekip gerekmediği tam olarak bilinmiyor. Aynı şekilde evlerin, dükkanların ve merkezlerin yıkım boyutunun öğrenilmesi için bir envanter komitesi de bulunmuyor.” dedi. El-Mutiri ayrıca, “Bu rakam rastgele bir rakam… Herhangi bir rastgele rakam da, yolsuzluğa açılan bir kapıdır.” şeklinde konuştu.
Libya Başkanlık Konseyi, ülkedeki BM Temsilciliği ile Libya’daki şehirlerin imar dosyası konusunda bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Bu bağlamda Libya’daki BM Kalkınma Programı (UNDP) Daimi Temsilcisi Maria Val Ribeiro, meydana gelen silahlı çatışmalardan etkilenen bölgelerin imarı için hükümete destek verildiğine dikkat çekti.