Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya Sahil Güvenlik yetkililerinin itirafları, mülteci hakları savunucularını şok etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya Sahil Güvenlik Güçleri liderlerinden biri olan Abdurrahman Milad, ülke sahillerinden yasadışı yollarla Akdeniz’e açılan mültecilere göçten vazgeçmeleri için şiddet uyguladığını itiraf etti. Milad tarafından yapılan itiraflar, mülteci hakları aktivistleri tarafından öfkeyle karşılandı.

Başkent Trablus’un batısındaki Zaviye kentinde, bir Sahil Güvenlik biriminin liderliğini üstlenen Milad, BM tarafından, insan kaçakçılığı suçlamasıyla cezai yaptırım uygulanan 6 Libya Sahil Güvenlik yetkilisinden biri olarak biliniyor.

İddialar korkunç

Birleşmiş Milletler (BM), aynı zamanda, Milad tarafından yönetilen Sahil Güvenlik birimi yetkililerine, “Mültecilere şiddet uygulama” suçlaması yöneltiyor. BM uzmanları tarafından yayınlanan raporlara göre, söz konusu Sahil Güvenlik birimi, Libya açıklarında mülteci teknelerine ateş açarak batmasına sebep olduğu iddia ediliyor.

Milad iddiaları kabul etmedi

Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan Milad ise BM tarafından yöneltilen iddiaları reddediyor. “Adil bir şekilde yargılanacaksam teslim olmaya hazırım” diyen Milad, elinde suçsuzluğunu kanıtlayacak belgeler olduğunu belirtti. “Hakkındaki yalan iddiaların arkasında Fransa’nın olduğunu” söyleyen Milad, Reuters’e verdiği röportajda, “Evet ben mültecileri dövüyorum çünkü bu doğru bir yol tutmaları için onların iyiliğine. Mülteci teknelerinin batmasını ve mültecilerin boğularak ölmesini engellemek için bazı hızlı tedbirler almamız gerekiyor” dedi.

“Uyarı ateşi açtık ama hedef almadık”

Milad, röportajında ayrıca, “İnsan kaçakçılığı yaptığına dair iddialar doğru değil. Bunu ispatlayabiliyorlarsa ispatlasınlar. Ben bir denizciyim ve kanunlara göre hareket ederim” ifadelerini kullandı. Mültecileri uyarmak için bazen uyarı ateşi açtıklarını ama hiçbir zaman mültecileri hedef almadıklarını vurguladı.

Libyalı yetkililer, son zamanlarda birçok kez ülkedeki kaostan yararlanan güvenlik yetkililerinin mültecileri bir kazanç kapısı olarak kullandığına dair iddialara yalanlama getirmişti.

Reuters’a verdiği röportajda, söz konusu iddialara da değinen Milad, “Emrimizde 30-40 kadar güvenlik personeli var. Personellerimiz bazen hata işleyebiliyor ancak onlara asla böyle bir itham yöneltilemez” dedi.

Mülteci sayısında düşüş gözlemlendi

Libya’dan İtalya’ya göç eden mültecilerin sayısında son zamanlarda alınan tedbirlerle önemli bir düşüş yaşanırken, Libya sahillerinden denize açılan mülteci tekneleri henüz tamamen durdurulmuş değil.

Avrupa Birliği (AB) ve İtalya’dan gelen sahil güvenlik uzmanları, yasadışı göç ile mücadeleyi artırmak için Libyalı sahil güvenlik personellerine eğitim veriyor.