Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Savunma Bakanı’nın görev ve yetkilerini Başkan Fayiz el-Serrac’a devretti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame de geçtiğimiz çarşamba günü, Temsilciler Meclisi üyelerini “siyasi süreci kişisel hedeflere ulaşmak için sabote etmek” ile suçladı.
Seçim yasasının yürürlüğe girmesinde Temsilciler Meclisi’nin başarısızlığına değinen Salame, bazı milletvekillerine öfkelerini dile getirdi.
Öte yandan Bingazi Milletvekili Assam el-Cihani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, BM Temsilcisinin ifadelerinin hayal kırıklığı oluşturduğunu ve bir devlet inşa etmeye fayda sağlamadığını vurguladı. El-Cihani, “Bu ifadeler, Salame’nin meclis çalışmalarının ABC’sini bilmediğini gösterdi” dedi. Assam el-Cihani, Trablus’taki son olayların, (milletvekillerinin beklenen toplantıya katılım zorluğu dolayısıyla) Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’ni referandum yasası görüşmelerini ertelemeye ittiğini söyledi. Milletvekili ayrıca, Suheyrat Anlaşması’nı destekleyen bloğun, başkentteki çatışmalardan sonra resmi bir açıklamada bulunduğunu ve Serrac’a güvenin azalması çağrısı yaptığını vurguladı. El-Cihani, ülkedeki krize yönelik çözümün, BM temsilcileriyle sağlanamayacağını, ancak Libya’nın Libya olacağını belirtti.
Gassan Salame açıklamasında, “Halk, ihtiyaç duyulan değişim hakkında seçimlerde barışçıl ve demokratik bir şekilde net bir karar verdi. Ulusal seçimlerin yapılabilmesi için büyük bir çaba gerektiren koşulların karşılanması gerekmekte. BM, bu koşulları uygulamaya koymak için çalışıyor” ifadelerini kullanmıştı. Bu çerçevede durumun, Fransa’nın geçtiğimiz Mayıs ayında Paris’te varılan anlaşmanın uygulanması için önümüzdeki 10 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerine katılma gerekliliğine olan bağlılığına paralel olarak BM haritasının tamamlanmasıyla devam edeceğini vurgulamıştı.
Salame, Tobruk’taki “Temsilciler Meclisi’nin birçok üyesi, uygulamaların perde arkasında kişisel hedeflere ulaşmak için siyasi süreci sabote etmeye çalışıyor. Pozisyonlarını bırakma niyetleri yok. Sonsuza dek iktidarda kalmak için tasarlanmış yasal hükümler ortaya koydular. Bazı tarafların kişisel arzuları için tüm Libya vatandaşları bedel ödedi” şeklinde konuşmuştu.
Diğer taraftan bir Tobruk Temsilciler Meclisi üyesi de “Birçok milletvekili, referandum yasasını engellemek üzere çalışıyor” diyerek Salame’nin ifadelerini savundu.
İsminin zikredilmesini istemeyen milletvekili, Şarku’l Avsat’a “Meclis’te bir lobi var. Ülkede, uluslararası açıdan tanınmış herhangi bir yasaya göre, seçim yapılmasını istemiyor” dedi.
Aynı şekilde Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de Trablus’ta yaşanan olayları, krediler hususundaki mali yolsuzluğun yanı sıra “Başkanlık Konseyi’nin siyasi anlaşmada öngörülen güvenlik düzenlemelerini uygulamadaki başarısızlığı” olarak nitelendirdi.
Öte yandan Başkanlık Konseyi, 6 Eylül’de bir karar yayınlayarak Savunma Bakanlığı’nın görev ve yetkilerini konsey başkanına devretti.
Bu çerçevede Başkanlık Konseyi tarafından oluşturulan Acil Durum ve Kriz Komitesi, geçtiğimiz çarşamba günü Başkan Yardımcısı Ahmed Maitik liderliğinde Trablus için gerekli hizmetleri sağlamak üzere gereken acil adımları ele aldı.
Salame ve insani işlerden sorumlu yardımcısı da 6 Eylül’de Trablus Belediye Başkanı Abdul Rauf Beyt-ul Mal ile bir araya gelerek, “yaşanan zorlu dönemi aşma ve ateşkes sağlama çabalarını” görüştü. Twitter üzerinden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda çözüm arayışının yanı sıra krizin insani ve kalkınma boyutunun, Trablus’taki yaşamın normalleşmesinin üzerinde durulduğu belirtildi.