Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı: Katar ve Türkiye, ülkemizin egemenliğini ihlal etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, yaptığı açıklamada, Libya’nın istikrarını destekleme konusunda Suudi Arabistan’a güvendiğini, ülkenin yeniden birleşmesini sağlamak için BM Elçisinin çalışmalarını hızlandırması gerektiğini ve Riyad’ın Arap ve İslam ülkelerinin birliğinde önemli bir rol oynadığını vurgularken, Katar ve Türkiye’nin Libya’nın egemenliğini ihlal ettiğini ve terörist grupları desteklediğini belirtti.

Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Abdullah eş-Şeyh ile görüşmek üzere Riyad’da bulunan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, ziyaretinin iki meclis arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Libya’da siyasi uzlaşıda neler yapıldığını açıklığa kavuşturmak ve ülkenin yaşadığı krizden çıkışını desteklemeye çalışmak için gerçekleştirdiğini kaydetti.

Suudi Arabistan-Libya arasındaki güçlü ilişkileri öven Salih, Suudi Arabistan yönetiminin Libya halkını destekleme ve sorunların üstesinden gelme konusundaki kararlılığını vurguladı. Libyalıların Suudi Arabistan’ın Arap ve İslam ülkeleri içindeki rolüne güvendiklerini kaydeden Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, “Libyalıların kendilerini yönetmesi için izin verin” ifadelerini kullanarak, yabancıların Libya’ya müdahalesini engellemek için diplomatik yolları kullanmaya devem edeceklerini belirtti.

Libya’daki sorunun, uluslararası toplumun BM elçisi üzerinde anlaşmayı uygulaması için yeterli baskı oluşturmadığından hala masada olduğuna dikkat çeken Akile Salih, bunun sebebinin, Libya’nın istikrara kavuşması ve birleştirmesinin çıkarlarına uygun olmadığını düşünen içeride ve dışarıda bir takım insanlar olduğunu söyledi. Bunun Suudi Arabistan’a gelme sebeplerinden biri olduğunun altını çizen Salih, Suudi Arabistan’ın BM elçisi üzerindeki baskının artırılması yeniden birleşme sürecinin hızlandırılması ve yapılan anlaşmaların uygulamaya konulması için katkıda bulunacağına inandıklarını vurguladı.

BM Libya Özel Temsilcisi olarak Gassan Salame’nin seçilmesine karşı duyduğu memnuniyeti dile getiren Akile Salih, Salame’nin, çözüm arayışını hızlandırması, daha yakın görüşler sunması ve yetkili komitelerin çalışmalarına ivme kazandırmasını istedi.

Katar-Türkiye müdahaleleri

Türkiye ve Katar’ın Libya’ya müdahaleleri ile ilgili olarak, Akile Salih açık bir şekilde, müdahalede bulunduklarına dair belirgin kanıtlar olduğunu belirtirken, en sonuncusunun Libya’ya giden bir grup teröristin Katar ve Türkiye tarafından yönlendirildiğinin tespit edilmesiyle önceki gün ortaya çıktığını kaydetti. Bununla birlikte, Libya’daki krize neden olan Müslüman Kardeşler gruplarının Katar ve Türkiye’deki varlığına da dikkat çeken Salih, “Katarlı kardeşlerimizin Libya saflarında yer almasını, meşruiyete, hukukun üstünlüğüne ve Libyalılara saygı duymasını isterdik” ifadelerini kullandı. Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, ayrıca Türkiye’yi bazı terörist grupların silahlandırılmasının arkasında olmakla suçladı. Son olarak, Libya’ya doğru yola çıkmış silah ve patlayıcılarla dolu 29 konteynırın Yunanistan’da ortaya çıkarıldığını belirten Salih, “Türklerin DEAŞ terör örgütü üyelerini tedavi etmesi, Türkiye’nin Libya’ya müdahale ettiğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Libya ordusunun silah ve mühimmat eksikliğine rağmen terör örgütleri ile mücadelede verdiği kayıpları övgüyle yâd eden Salih, Libya krizine bir çözüm bulmak üzere ülkenin ileri gelenleri ve aşiretlerine bir toplantı gerçekleştirme çağrısında bulundu. Libyalı tarafların tek bir çatı altında buluşacağını umduğunu vurgulayarak, Libyalıları kimin yöneteceği konusunda görüş birliği özgürlüğü olduğunu kaydetti.

Seyfülislam Kaddafi

Seyfülislam Kaddafi’nin seçimlerde adaylığı ile ilgili olarak ise, Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, ‘Siyasetten men Yasası’nın iptalinin parlamento tarafından yürütülen ulusal çalışmalardan biri olduğuna dikkat çekerek, bu yüzden ister Seyfülislam Kaddafi ister başka biri olsun her Libyalının, yargı tarafından sınırlamalar getirilmediği takdirde aday olma hakkı vardır. Karar ise, adaylarını seçecek olan Libyalıların elinde olacaktır. Biz, Temsilciler Meclisi olarak, hiç kimseyi dışlamadık. Ancak birinin dışlanmasının tek nedeni, hakkındaki yargı kararı olabilir. Bu da, dünyanın her ülkesinde geçerlidir” şeklinde konuştu.

Seyfülislam Kaddafi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki görüşlerini açıklamaya devam eden Akile Salih, “Kaddafi’nin adaylığı uygun değil. Çünkü çok sayıda Libyalı bu durumdan şikayetçi. Bu süreç çok fazla bölünmeye yol açabilir. Ama sonunda karar oy sandığından çıkacak olandır” dedi.

Mevcut Temsilciler Meclisi hakkında Meclis Başkanı Salih, Libya’nın tüm bölgelerinde sorun yaşandığını kabul ederek, “Devletin kurumlarının kontrolünü ele geçiren Müslüman Kardeşler, bu seçimlerde umduklarını bulmadılar ve istedikleri gibi koltuk alamadılar. Bu nedenle, iktidarın barışçıl ve demokratik geçişine karşı çıktılar. Kurtuluş Hükümeti tarafından belirlenen bir hükümet kuruldu” şeklinde konuştu. Bu bağlamda, bazı ülkelerin, iddia ettikleri gibi meşruiyeti desteklemek yerine, Libyalılar arasında bölünmeye sebep olan bu grubu desteklediklerini söyleyen Salih, yerli olmayan kişilerle Suheyrat Anlaşması’nın yapılmasının kendilerini şaşırttığını kaydetti.

Uluslararası baskının ardından, BM ve BM Güvenlik Konseyi’nin Arap ülkelerinin desteğiyle, yapılan değişiklikleri onaylandığını vurgulayan Meclis Başkanı, bu değişiklikle, Meclis Başkanlığı’nın üç başkan yerine, bir başkan ve iki yardımcıdan oluşacağını, Meclis Başkanlığı aracılığıyla Başbakan’ın hükümet programını Temsilciler Meclisi’ne sunması ve güvenoyu almasını sağladıklarını kaydetti.

Libya mahkemeleri yasa dışı, kararları geçersiz

Libya’yı bu çıkmazdan kurtarmak için kurumları birleştirecek ulusal bir birlik hükümetinin kurulması amacıyla bir başkan ve her bölgeden iki başkan yardımcısı olması gibi bir görüşün olduğunu söyleyen Akile Salih, uzlaşı hükümeti ile ilgili olarak, bahsettiği silahlı oluşumların nüfuzu gibi bazı eylemlerin siyasi uzlaşıyı bozduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi’nin, bu oluşumları çözüme kavuşturmak için bir karar aldığını sözlerine ekleyen Salih, koruyucu bir teşkilat olarak kullanılan el-Vefak Grubu adlı oluşumun görev süresi bitmesine rağmen maalesef uluslararası toplum tarafından desteklenmeye devam edildiğini söyledi. Hükümetin Temsilciler Meclisi önünde anayasal yemin etmediğini ve Meclis tarafından onaylanmadığını belirten Salih, bu yüzden Libya mahkemelerinin yasa dışı olduğunu ve bu durumun verilen tüm kararları geçersiz kıldığını aktardı.

Mısır ilişkileri

Libya ile Mısır arasındaki ilişkilerin köklü ilişkiler olduğunu vurgulayan Akile Salih, Mısır’ın her iki ülke arasındaki akrabalık bağları nedeniyle Libyalılar için her zaman bir sığınak olduğunu söyleyerek, Mısır’ın sınır güvenliği konusunda Libya ile işbirliği yapmasına övgüde bulundu. Arap devletlerinin liderlerine yeniden bir araya gelme ve güçlü bir Arap milleti için sorumluluklarını üstlenme çağırısında bulunan Salih, bugün bir Arap sınıfı oluşturulmasına, yabancıların müdahalelerine izin verilmemesi ve Arap ilişkilerindeki soğukluğun aşılması için ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.