Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya Temsilciler Meclisi, Serrac hükümetini, ordunun birleştirilmesi çabalarını baltalamakla suçladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, yayınladığı açıklamada, Mısır’ın, Libya’daki krizin çözümü konusundaki tavrının net ve sabit olduğu, buna rağmen Derne kentinden kaynaklanan terör saldırılarının Mısır’ı hedef aldığı ifade edildi. Kahire’nin, Libya Ordusu’nun birleştirilmesi için herkes tarafından kabul edilen bir girişim başlattığına işaret edilen açıklamada, Trablus’ta bulunan Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Fayiz Serrac’a, ‘Libya ordusunun birleştirilmesi girişimini baltalayarak, ülkede milis güçlerin önünü açma’ suçlaması yöneltildi.

Tobruk hükümeti Temsilciler Meclisi Resmi Sözcüsü Abdullah Bilhak, konuya ilişkin olarak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin önceki gün, Libya ordusuna destek vermeye devam edeceğini teyid etmesinin, Mısır’ın çıkarlarına olduğunu söyledi. Belyahak, “Mısır, Libya ordusunun birleştirilmesi çalışmalarına öncülük etmiş ve Libya’nın çeşitli bölgelerinde bulunan askeri liderlerin bir araya gelmesi için büyük çaba harcamıştır. Bunun yanında Mısır, teröre karşı bütün gücüyle Libya’nın yanında durmuştur” dedi.

Sisi, önceki gün, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Libya Ordu Komutanı Mareşal Halife Hafter’e destek vermesinin, Serrac hükümetine karşı olduğu anlamına gelmediğini söylemişti. Sisi, açıklamasında, “Libya ordusunu ve Libya’daki devlet müesseselerini destekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bilhak, Sisi’nin Libya’daki devlet müesseselerine destek vermesinin, Hafter ve Serrac’ı bir araya getirme isteği olarak okunmasının yanlış olmadığını düşündüğünü belirterek, “Mısır, isimlerden çok Libya’da bir siyasi mutabakatı önemsiyor. Serrac, Libyalılar arasında bu mutabakatı oluşturmakta başarısız oldu ve devlet müesseselerini bir araya getiremedi. Üstelik, milislerin Trablus’a yayılmasının önünü açan bir siyaset izledi. Trablus’ta bu yüzden her gün gasp ve cinayet gibi suçlar meydana geliyor. Bununla beraber, özellikle Sahirat görüşmelerinden sonra ülkedeki ekonomik durum her geçen gün kötüye gidiyor” açıklamalarında bulundu.

Bilhak, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Devlet müesseselerinin birleştirilmesi yolunda sarf edilen her çaba olumlu bir karşılık alacaktır. Bu durum, doğal olarak siyasi bir istikrar getirecek. Siyasi istikrar da Libya’ya olumlu etki edecektir. Mısır Ulusal Güvenliği, Libya’daki olaylarla yakın ilişkiye sahip.”

Sahirat Anlaşması’nın yeniden düzenlenmesi için Tunus’ta sürdürülen görüşmelere de değinen Bilhak, açıklamasında, son olarak, “Libya’daki bütün taraflar, Tunus’ta Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasını istiyor. Bu görüşmelerin ülkedeki kaosu bitirerek ülkeye istikrar getirmesi halinde herkes sonuçlarını kabul edecektir” şeklinde konuştu.

Öte yandan, 2015 yılında, Fas’ın Sahirat kentinde imzalanan anlaşmanın yeniden düzenlenmesi amacıyla, Tunus’un Başkenti Tunus’ta Libya Temsilciler Meclisi ve Libya Devlet Yüksek Meclisi arasında sürdürülen siyasi görüşmeler, son zamanlarda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor.