Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı deniz kuvvetleri, Ez-Zaviye kenti açıklarında 335 kaçak göçmeni ölümden kurtardı.
Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı deniz kuvvetlerinin, ülkenin batısındaki Ez-Zaviye kenti açıklarında 335 kaçak göçmeni ölümden kurtardığı bildirildi.
Deniz Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada, 3 şişme botta 44’ü kadın 7’si çocuk 335 kaçak göçmenin boğulmaktan kurtarıldıkları belirtildi.
Göçmenler insan kaçakçıları tarafından dayanıksız şişme botlar içinde kurtarma gemileri tarafından bulunmaları ve İtalya’ya götürülmeleri umuduyla denizin ortasında bırakılıyor.
Kaçak göçmenlere sağlık hizmeti ve insani yardım sağlandığı da aktarılan açıklamada, 2 Bangladeşli dışındaki kaçak göçmenlerin Afrika ülkesi vatandaşlarından oluştuğu ifade edildi.
Yerel ve uluslararası resmi kaynaklara göre, Libya’da 24 ülkeden göçmen bulunuyor. Bunların yüzde 95’ini, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan Afrikalılar oluşturuyor.
Yoğun göç aslında ülkenin karşılaştığı yeni bir problem değil. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tahminine göre, toplam nüfusu 6,5 milyon olan Libya’da iç savaşın başladığı 2011 senesinde, düzenli ve düzensiz toplam 2.5 milyon civarında göçmen vardı.
Bu rakamın oluşmasındaki temel etkenler, Libya’nın petrol rezervleri açısından zenginliği ve bunun neticesinde iş fırsatları sunması ve Kaddafi’nin Pan-Afrikan tutumu neticesinde çevre Arap ve Sahra altı ülkelerden birçok göçmeni ekonomik nedenlerden dolayı üzerine çekmesiyle oldu. Libya’nın bugün göçmenler tarafından dikkat çekmesinin asıl nedeni ise ülkenin iç savaş sonrası sınır güvenliğini neredeyse tamamen kaybetmesi ve İtalya’ya yakın olmakla beraber, yüz ölçümüne oranla çok fazla kişinin yaşamadığı kuzeyindeki sahillerin, oldukça geniş ve ıssız durumda olması neticesinde insanlara botlarla Akdeniz’e açılmak için uygun bir coğrafya sunması ile açıklanabilir. Bu da başta Suriye, Eritre, Etiyopya, Sudan, Nijer hatta Bangladeş gibi ülkelerden gelen göçmenlerin Avrupa’ya geçmesi için uygun bir fırsat yaratmaktadır. Avrupa Birliği’nin Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, bu sene başında yaptığı açıklamada, binlerce kişinin geçişine rağmen, hâlâ Avrupa’ya geçme hazırlığındaki 300.000’den fazla göçmenin Libya kıyılarında olduğunu belirtmişti.
İnsan kaçakçıları ile anlaşan bu göçmenlerin İtalya’nın Lampedusa ve Sicilya adaları kıyılarına varmaları ise oldukça zorlu bir yolculuğu göze almalarını gerektirmekte. Nitekim 2014 senesinden beri, 10 binin üzerinde yasa dışı göçmen Avrupa kıyılarına ulaşmak isterken, Akdeniz’de kayboldu ya da öldü.
Bu rakamın büyük bir çoğunluğunu ise Libya’dan İtalya kıyılarına ulaşmak isteyen göçmenler oluşturmakta.