Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya’daki ‘Köle Pazarları’na uluslararası tepki | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

CNN International televizyon kanalının, Libya üzerinden Avrupa’ya göç etmek isteyen, ancak bunu başaramayan göçmenlerin, Libya’da köle pazarında satışa çıkarıldığını gözler önüne sermesinin ardından tepkiler hızla artıyor.

Paris’te bin kişi gösteri düzenledi

Dün, Paris’teki Arc de Triomphe yakınlarında toplanan yaklaşık bin kişi, Libya’daki ‘köleliğe’ ve gözaltı kamplarına karşı bir gösteri düzenledi.

Paris polisi, “Birçok dernek, önceden haber vermeden örgütlenerek, herhangi bir taşkınlık olmadan Libya Büyükelçiliği’nden başlayan bir yürüyüş düzenlediler” açıklamasında bulundu.

“Libya’daki köleliğe hayır”

Göstericiler, Paris’in batısında, güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığı bir meydanda toplanarak, Fransızca, ‘Libya’daki köleliğe hayır’ yazan pankartlar taşıdı. Gösteriye, birçok ünlü isim de katıldı.

CNN’in özel haberinde yer alan görüntülerde, 20’li yaşlarında olduğu belirtilen Nijeryalı gençler, köle olarak satılmak üzere ‘tarlada çalışmak için güçlü erkekler’ olarak satışa çıkarılıyor. Habere göre, açık artırmaya çıkarılanlar, birkaç dakika süren pazarlık sonucunda 400 dolar karşılığında satılıyor

Göçmenlerin ‘köle’ gibi satışı konusunda öfkesini dile getiren Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, bu konunun, 29 ve 30 Kasım’da Abican’da yapılacak olan Afrika ve Avrupa Birliği Zirvesi’nde gündeme alınmasını talep etti.

Nijer Dışişleri Bakanı İbrahim Yakubu, Twitter hesabında yaptığı açıklama ile bu bilgiyi teyid etti.

Gine’den kınama

Gine Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin Libya’daki göçmenlerin köle gibi satılmasından dolayı öfkeli olduğu ve asırlar öncesinde kalması gereken bu eylemi kınadığı belirtildi.

Açıklamada, Afrika Birliği’nin Libya makamlarını soruşturma açmaya, sorumluları belirleyip, hesap sormaya ve göçmenlerin gözaltı koşullarını gözden geçirmeye davet ettiği ifade edildi.

Konu hakkında açıklama yapan BM İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad Al Hüseyin ise, Libya’daki göçmenlerin gözaltı koşullarını eleştirerek, AB’nin Libya ile olan işbirliğini ‘insanlık dışı’ olarak nitelendirdi.

2011 yılında Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana, Libya, çöldeki zorlu yolculuk ve yüzlerce insanın bindiği küçük tekneler ile Avrupa’ya göç edenler için önemli bir güzergah oldu.

Libya üzerinden Avrupa’ya giden göçmenlerin çoğu, Sahra Altı Afrika ülkelerinden geliyor. Çoğu, yoksulluk, zulüm veya çatışmadan kaçıp Nijer, Cezayir veya Sudan üzerinden çöl boyunca yolculuk yapıyor.

Geçtiğimiz yıl, Yunanistan ile kaçak göçmen yolunu kapatma konusunda yapılan AB-Türkiye anlaşmasından bu yana, Libya’dan İtalya’ya seyahat, Avrupa’nın başlıca rotası haline geldi.

Libya’dan göç edenlerin sayısı, kaçakçılık faaliyetlerindeki değişiklikler ve Avrupa tarafından desteklenen Libya sınır muhafızlarının faaliyetlerinin artması nedeniyle, Temmuz’dan bu yana azaldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Trablus’taki mülteciler için bir transit merkezi açmaya çalışıyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), göçmenlerin Libya’dan gönüllü olarak geri gönderilmesine katkıda bulunarak, bu yıl şimdiye kadar 10 bin 600’den fazla göçmenin geri gönderilmesini sağladı.