Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya’nın başkentinde çatışmalar yeniden başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın başkenti Trablus’un güney banliyölerinde silahlı gruplar arasındaki çatışmalar yeniden hız kazandı. El- Hadba ilçesi ve havaalanı yolunda bomba, roket ve topçu atışlarından kaynaklanan patlama sesleri duyuldu.

Trablus’daki çeşitli silahlı gruplar arasında meydana gelen ve onlarca ölüm, yaralanma ve ciddi maddi kayıplara neden olan şiddetli silahlı çatışmaların ardından kısa süre önce Birlemiş Milletler (BM) gözetiminde ateşkes konusunda uzlaşılmıştı. Ancak söz konusu uzlaşıya rağmen çatışmalar yeniden başladı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı olan Abdelghani Al-Kikli önderliğindeki Merkezi Destek Güçleri, Trablus’a zorla girmeye çalışan Salah Badi liderliğindeki El – Sumud Kuvvetleri ile çatıştı.

Sumud Kuvvetleri, Tahuna şehrinden gelen 7. Tugay tarafından destekleniyor.

UMH tarafından görevlendirilen kalabalık bir askeri birliğin çatışmayı sona erdirdiğinin görüldüğü bir video sosyal medyada sıkça paylaşılıyor. Ayrıca başkentin güneyinde bombalar gelişi güzel şekilde yağmaya devam ederken yükselen dumanların bulunduğu bir diğer video da sosyal medya sitelerinde gösterilmeye devam ediliyor.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ülkede yaklaşık iki hafta süren ateşkesin ardından pazartesi günü başkent Trablus’ta çıkan çatışmaları kınayarak taraflara ateşkese uyulması çağrısı yapmıştı.

UNSMIL’in açıklamasında “Bedelini başkentte oturan savunmasız sivillerin ödediği ölüm sesleri arasında reformların yapılması mümkün değil” ifadesine yer verilmişti. Uluslararası toplum tarafından tanınan UMH Başkanlık Konseyi’nin başkentte güvenliğin sağlanması amacıyla kullandığı milis güçlerin merkezi yönetimin emirleri dışında hareket etmesi şiddet olaylarının tırmanmasına neden olmuştu.

Libya 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinden bu yana güvenlik ihlallerine sahne oluyor. Ülke yönetimi, uluslararası alanda desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti, seçilmiş parlamentodan doğan geçici hükümet ve görev süresi dolan Ulusal Kongre çıkışlı kurtarma hükümeti olarak üçe bölünmüş durumda.