Libya’nın doğusundaki Derne’ye iki gün önce kimliği belirsiz uçaklar tarafından düzenlenen saldırının bilançosu açıklandı. En az 15 kişinin öldüğü, aralarında kadınlar ve çocukların da olduğu 12’den fazla kişinin de yaralandığı duyuruldu.
Saldırıyı ise henüz üstlenen olmadı. Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu saldırı ile ilgileri olmadığını açıkladı. Libya ordusu sözcülüğünden yapılan açıklamada ise yaşananların kentteki terör faaliyetlerinin bir sonucu olduğu vurgulandı.
Mısır askeri kaynaklarından yapılan açıklamada saldırıdan Mısır’ın sorumlu olmadığı belirtildi. Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da saldırı en sert ifadelerle kınanırken ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.
Derne, DEAŞ’ı 2015 yılında kentten çıkaran Derne Mücahitleri Şura Meclisi tarafından yönetiliyor.
Mısır Hava Kuvvetleri geçen mayıs ayında Mısır’ın Minye kentinde Hristiyanları taşıyan bir otobüse düzenlenen silahlı saldırıda 29 kişinin ölmesinin ardından Derne’ye hava saldırısı düzenlemişti.
Saldırıya uluslararası alandan tepki yağdı
Saldırıya yönelik uluslararası alandan yapılan açıklamalarda kınama vardı. Fransa, İtalya, ABD ve İngiltere saldırıları kınarken ölenler için de başsağlığı mesajı yayınladı. Mısır sınırının yaklaşık 265 km batısında yer alan Derne’deki yaralılara yardım etmek ve çekilen acının önüne geçebilmek için acil insani yardım çağrısında bulundu. Dört ülke Libya’daki saldırıyı yakından takip ettiklerini duyurdu.
İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da mağdur ailelerin yanlarında olduklarını belirterek “İnsani yardım kuruluşlarının vatandaşlara hızlı bir şekilde gerekli yardımları sağlamasını umuyoruz” ifadesini kullandı.
Derne’deki saldırıya yönelik diğer bir kınama mesajı da Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’ndan (UNSMIL) geldi.
UNSMIL, Derne’de çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili yayınladığı mesajda insani yardımların herhangi bir aksaklık yaşanmadan ulaştırılmasının önemine dikkat çekti. Acil tedaviye ihtiyaç duyanlar başta olmak üzere bölge halkına uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini kaydetti.
2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana çatışmaların hız kazandığı Libya’da aşırılık yanlısı gruplar birçok bölgenin kontrolünü ele geçirirdi. Savaşan gruplar arasındaki çatışmalar ülkede güvenlik boşluğuna neden oldu.