Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Libya’nın güneyinde çatışmalar yaşanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın başkentindeki bazı bölgeler, geçtiğimiz Pazar gününden düne kadar çatışmalara tanık oldu. Fayiz el-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise söz konusu çatışmaların önüne geçmeye çalışırken, çatışmalarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, UMH’ye bağlı güçler ve Yedinci Tugay güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti. Hükümete bağlı Libya Ordusu ise “Yedinci Tugay” güçlerinin çatışmalarda bulunduğu iddialarını reddetti.

Görgü tanıklarının aktardığına göre çatışmalar, Libya’nın güney bölgelerinde yaşanırken, Ayn Zara ve Selahaddin bölgelerinde ateş ve patlama seslerinin duyulduğu belirtildi. Ayn Zara’da yaşayan bir kadın AFP’ye yaptığı açıklamada, “Hala evimin pencerelerini sarsan patlama sesleri duyuyorum” şeklinde konuştu. Selahaddin’den bir kaynak ise, “Ana yollarda tanklar ve makineli tüfek yüklü birçok kamyon var” ifadelerini kullandı.

Bir güvenlik kaynağı tarafından Şarku’l Avsat’a aktarılana göre Serrac hükümetine bağlı güçler ve silahlı gruplar arasında Trablus’un güneyinde hafif ve orta düzeyde bazı çatışmalar yaşandı.

Öte yandan Serrac hükümetine bağlı Özel Caydırıcı Güçler tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Ordu Komutanı Mareşal Halife Hafter bu askeri hareketlilikten sorumlu olmakla suçlandı. Açıklamada Hafter, başkentin güvenliğini bozmaya ve vatandaşları telaşlandırmaya çalışan “bir savaş suçlusu” olarak nitelendirildi. Açıklamada ayrıca, Trablus’un güvenliğinden sorumlu güvenlik taburlarının, Hafter’e bağlı Yedinci Tugay’ın faaliyetlerini kınadığı belirtildi.

Özel Caydırıcı Güç, 301 Piyade Alayı, 92 Piyade, Trablus Taburları, Nevasi Taburları ve Merkez Güvenlik Güçleri ise Yedinci Tugay’a karşı tek bir omuz olacaklarını duyurdu.

Öte yandan Yedinci Piyade Tugayı, Trablus ve Nevasi Taburları tarafından yapılan saldırılara Tarhuna’daki “Genel Merkezi Destek” ile işbirliği ile karşılık verildiğini ifade etti. Yedinci Tugay, saray bölgesinde ve dört farklı bölgede daha kendilerine ait güvenlik merkezlerine saldırı düzenlendiğini ve durumun halkın güvenliğini zayıflattığını vurguladı.

Aynı şekilde Genel Elektrik Şirketi, Ayn Zara, el-Hale, el-Karkani, Sidra, Vadi el-Rabi, Bi’r el-Asta Milad’da farklı alanlarda meydana gelen çatışmalar sonucunda 6 dağıtım hattının hasar aldığını belirtti.

Diğer taraftan Serrac hükümetindeki Başkanlık Konseyi, Trablus’taki askeri bölgelere, İçişleri Bakanlığına ve güvenlik güçlerine “yasadışı grup ve unsurlara” karşı mücadelede emri verdi. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı, çatışmaların takip edildiğini söylerken, “milletin menfaatlerini koruma, hayat kaybına neden olmama ve vatandaşların mallarını koruma” çağrısında bulundu. Genelkurmay Başkanı Abdurrahman el-Tavil de tüm taraflara “başkentin ve halkın güvenliğini” zayıflatan operasyonları engelleme çağrısı yaptı.

Aynı şekilde Trablus’taki güvenlik birimi, çatışma bölgelerindeki vatandaşları dikkatli olma konusunda uyardı. Bu bağlamda ağır ve orta dereceli silahların kullanıldığı çatışmalarda 1 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Libya’nın tek meşru temsilcisi olarak tanınan UMH Başkanlık Konseyi, Trablus’taki çatışmaları kınayarak Libya’da istikrarı sağlamak için yerel ve uluslararası çabaların engellenmeye çalıştığını vurguladı.

Yüksek Devlet Konseyi, bu gelişmelerden yararlanarak el-Serrac hükümetini 2015 yılında Birleşmiş Milletler himayesinde Fas’ta imzalanan Suheyrat Anlaşması’nda kararlaştırılan güvenlik uygulamalarında yavaş davranmakla eleştirdi. Konsey, askeri kuruluşların yeniden yapılandırılmasını ve yeni bir savunma bakanının atanmasını da istedi. Libya’daki Müslüman Kardeşler’in önde gelen liderlerinden Halid el-Mişri başkanlığındaki konsey, yangına derhal son verilmesi ve sorunları çözmek için barışçıl yasal yollara başvurulması çağrısında bulundu.
Öte yandan AFP’nin aktardığına göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Ağustos’ta geçtiğimiz Mayıs ayında “seçimlerin önümüzdeki Aralık’ta yapılması” kararlaştırılan anlaşma hususundaki kararlılığını yineledi. Macron, Fransa büyükelçilerinin yıllık konferansında yaptığı konuşma sırasında, “Libya’nın egemenliğinin ve ülkenin birliğinin sağlanacağına derinden inanıyorum” dedi. Bu durumun bölgede istikrarın sağlanması ve terör gruplarıyla mücadele edilmesi için en önemli unsur olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Bu konuda önümüzdeki aylar çok önemli olacak” ifadelerini kullandı. Macron ayrıca, “Tüm yabancılar açısından bir çıkar sahnesi olan bu ülkede rolümüz, geçtiğimiz Mayıs ayında imzalanan Paris Anlaşması’nın uygulanmasındaki başarıdır” şeklinde konuştu.

Diğer taraftan İtalya’nın Trablus Büyükelçiliği, 27 Ağustos’ta Büyükelçi Giuseppe Peroni’nin çatışmaların yoğunluğu dolayısıyla bölgeden ayrıldığı iddialarını yalanladı. Twitter aracılığıyla yapılan açıklamada, Peroni’nin çatışmaların patlak vermesinden daha önce ülke dışına “tatile” çıktığı vurgulanarak, Trablus’taki İtalyan Büyükelçiliği’nin hala tam bir verimlilikle çalıştığı ifade edildi.