Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Louvre Abu Dabi… şaşırtıcı ve göz kamaştırıcı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkentinde Louvre Abu Dabi Müzesi’nin büyük açılışı yapıldı. Kültürel, ticari ve çağdaş projenin yapımı 10 yıl sürdü. Proje çerçevesinde Abu Dabi ve Paris arasındaki anlaşma 2007 yılında yapılmıştı.

Abu Dabi’deki Saadiyat Adası’nı süsleyen muhteşem sarayın arkasında, müze konusunda ustalığıyla bilinen Fransa’nın deneyimleri vardı.

Radikalizmin muhafızlarının nefreti, kapalılığı ve taassubu yaymak istediği bir dünyada bu saray; toleransın, çeşitliliğin ve açılımın bir mesajıdır. Eski ve yeni dünyada çeşitlilik, karşılıklı kültürel ve sosyal etkileşim olmasaydı; medeniyet, ticaret ve kültür inşa edilemezdi.

Eski ticaret yolları, doğudan batıya Arap Yarımadası’ndan ve Arap denizlerinden geçti. Asırlar boyunca ticaret ve ticaret mallarıyla birlikte kültürler, terimler, adetler ve insanlar taşındı.

Tarihi eserlerinin değeri konusunda Suudi Arabistan’da büyük bir uyanış var. Bu günlerde Turizm ve Ulusal Miras Genel Kurulu tarafından Suudi Arabistan’ın tarihi eserleriyle ilgili ilk kez uluslararası bir forum düzenleniyor.

Suudi Arabistan’ın ulusal vizyonu içerisinde büyük müzelerin yapımı ve tarihi eserler de yer alıyor. Söz konusu vizyonun sahibi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, daha önce yaptığı konuşmada, “Müslümanların kıblesinde İslami bir müzenin bulunmaması düşünülebilir mi?” diyerek Suudi Arabistan’da dünyanın en büyük İslam müzesinin olacağının müjdesini vermişti.

Louvre Abu Dabi Müzesi’nin bir odasında altın suyuyla yazılmış mavi el yazmalı 19. yüzyıla ait Kuran’ı Kerim nüshası, Yemen’den gelen Tevrat ve 13. yüzyıla ait bir İncil bulunuyor.

İnsanlara bu mirası ve tarihi eserleri göstermekten maksat sadece kalıntılar, taşlar ya da eski işlemeler değildir. Aksine büyük ressamların ve heykeltıraşların tabloları güzellik duygusunu besliyor. Eleştiri ve düşünce becerisini artırıyor. Bütün bunlar, sizde duyarlı bir vicdan oluşturuyor ya da duyarlılık oluşmasını tasarlıyor.

Ayrıca bu müze, büyük ve ekonomik bir yapı konumundadır. Uzmanlar, Abu Dabi müzesinin gelecek günlerde halka açıldığı zaman yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırlayacağını ifade ediyor.

Bu müze, yaşadığımız şu kritik günlerde ihtiyacımız olan bir mesajdır. Abu Dabi Veliahtı Şeyh Muhammed bin Zayid, bu büyük habere yorum olarak, “Çok kültürlü insani bir miras” ifadelerini kullandı.

BAE’nin ortağı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İslam’ın diğer dinleri yıkmaya çalıştığını söyleyenlerin yalancı olduklarını belirtti.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; bu tür harika adımlar, karanlık perdelerinin dürülüp aydınlık dairesinin genişlediğini gösteriyor.