Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Davamızın amacı kalıcı bir devlet kurmaktır! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bundan tam 27 yıl önce Suriye ordusunun bombalaması sonucu Baabda Sarayı’nın terk etmek zorunda kalan Mişel Avn, sürgününün yıldönümünde ilk defa Cumhurbaşkanı olarak “şehitlerin yıldönümü” anmasına katıldı.

Avn yaptığı açıklamada “Davamız gelir geçer değil. Kalıcı bir devlet kurmanın temeline dayalı… Zira egemenlik, bağımsızlık ve özgürlük sahibi olmayan bir devlet, kendini inşa edemez” şeklinde konuştu.

Lübnan’da Özgür Yurtsever Hareketi’n canlandığı 13 Ekim 1990’dan bu yana “şehitlerin yıldönümü” kutlanıyor. Suriye rejim güçleri, bundan 27 yıl önce Baabda’daki Lübnan ordusuna ve cumhurbaşkanlığı sarayına yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştı. O dönem General olan Avn, Suriye ordusunun Lübnan’a girmesinin ardından Taif Anlaşması’nı imzalamayı reddetmişti. Bu durum, Avn’un Beyrut’taki Fransız Büyükelçiliği’ne sığınmasına ve oradan da Fransa’ya sürgüne gitmesine sebep olmuştu. Avn, 2005 yılında Beyrut’a geri döndü. O dönemde eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesi ve suikastın sorumluluğunun Suriye rejiminde olduğunu savunan Lübnanlıların kitlesel gösterileri sonucu Şam rejimi ülkeden askerlerini çekmek zorunda kaldı. Nihayetinde Mişel Avn da geçtiğimiz yılın Ekim ayında yapılan iki turda cumhurbaşkanı seçildi.

“Büyükelçilerimiz, dünya çapında yeni bir misyona sahip”

Avn, Antonine Üniversite heyetiyle yaptığı görüşmede, parlamento seçimleri hakkında “Bugün, hakların sahiplerine geri dönme zamanı geldi” ifadesini kullandı.

Avn ayrıca “Hâlihazırdaki seçim yasası, 2009, 1960 veya diğer tarihlerdeki seçim yasasından farklıdır. Kabul edilen oluşumlar vasıtasıyla diplomatik yaşamda bir değişiklik meydana getirdik. Modern düşünceye göre, büyükelçilerimiz, dünya çapında yeni bir misyona sahip hale geldi. Davamız, özellikle taleplerin ve şikâyetlerin belirlenmesini hızlandırma yolunda istenilen değişikliğe katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.

Bazılarının 27 yıllık sorunların 27 günde düzeltilmesini beklediğini söyleyen An, yönetimin aciz kaldığı askıdaki sorunları çözeceğini kaydetti. Avn “Yerlerinden edilenlerin geri dönüşü, acıların son bulması ve Lübnan üzerindeki baskının azaltılması için önemli bir adımdır.” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Lisa Boukhald, mültecilerin ülkelerine dönmesine ilişkin tutumlarının değişmediği belirtildi. Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunan sözcü, mültecilerin bombalama veya saldırılara karşı korunmaları garanti altına alınmadan önce ülkelerine iadesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Gönüllü olarak dönmeleri durumunda, bu kararın kendilerini bağladığını vurguladı.

Yapılan açıklamalara rağmen ülkede tansiyon yüksek. Son olarak Lübnan’ın kuzeyinde Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini talep eden gösteriler düzenlendi. Gösterilerde, mülteciler, işsizliğin, ölümlerin ve yoksulluğun sona erdirilmesi yönünde sloganlar attı.