Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Dışişleri Bakanı Basil’den ‘Çoğunluk Hükümeti’ önerisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, kendisinin Başbakan olacağı “Çoğunluk Hükümeti” kurma önerisinde bulundu. Basil’in yeni önerisi ülke kamuoyunda Hükümeti kurma krizinin süreceğinin işareti şeklinde değerlendirildi.

Krizin tarafları ise öneriyi, “uygulanamaz” şeklinde yorumladı. Şarku’l Avsat’ın Saad Hariri’ye yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre mevcut hükümetin görev süresinin sona ermesinin ardından Hariri, ‘Geçiş Hükümeti’ne Başbakan olacak.

Hariri’nin Geçiş Hükümeti’ne liderlik yapması muhalifleri tarafından yetkisini aşmak olarak değerlendirilebilir.

Basil’in önerisi ise açıkça Başbakanlığa adaylığını koyduğu şeklinde yorumlanırken, Basil’in dört ya da beş bakandan herhangi birinin Hristiyan ve Dürzi partilere verilmesini reddettiğini gösteriyor. Bununla birlikte ilgili taraflar Basil’in önerisinin, hükümeti kurma durumunun, kendi görevi veya yetkileri arasında olmaması dolayısıyla kabul edilmeyeceğini ifade ediyor.

Kaynakların Şarku’l Avsat’a aktardığına göre mevcut Başbakan Hariri, kalıcı olacak bir “Ulusal Birlik Hükümeti”nin kurulması için çalışıyor.

Lübnan’da 9 yıl aradan sonra yapılan ve önceki seçimlere kıyasla kurulan ittifaklarda büyük değişimler yaşanan genel seçimde, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca’nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi’nin milletvekili sayısı 22’den 18’e, Başbakan Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketi’nin milletvekili sayısı ise 34’den 21’e düştü.

Lübnan’daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif Anlaşması gereğince Lübnan meclisindeki 128 sandalye Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya paylaştırılıyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından Başbakan Hariri’yi 24 Mayıs’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Ancak yeni hükümetin kurulması, bakanlıkların paylaşılması konusunda siyasi taraflar arasında yaşanan çekişmeler sebebiyle gecikti.