Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Kuvvetleri Partisi, ‘Yeni Hükümet’ krizinin uzamasından İran’ı sorumlu tuttu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut/Şarku’l Avsat

Lübnan’da 6 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından bir türlü kurulamayan Yeni Hükümet’e dair kriz 7. ayında da sürüyor. Ülkedeki etnik ve dini kimlikleri temsil eden partilerin Bakanlar Kurulu’ndaki paylarını bölüşmeleri konusunda onlarca alt-kriz aşılmıştı. Bunların başında Dürzi partilerin kendi aralarındaki, Maruni Hristiyan partilerin ise kendi aralarındaki çekişmeler geliyordu. Dürzi ve Marunilerin kendi iç çekişmelerini sonlandırmalarının ardından hangi Bakanlıkların hangi partilere bölüştürüleceği sorunu da yine zorlu pazarlıklar sonucu çözüm bulabildi.

Yeni Hükümet’in kuruluşu, geçtiğimiz ay (Şii) Hizbullah’ın son dakika hamlesiyle tekrar çıkmaza girdi.

Hizbullah ülkedeki Sünnileri temsil eden rakibi Müstakbel Hareketi’ne karşı kendisiyle Müstakbel’e karşı ittifak yapan bağımsız 6 Sünni milletvekilini de temsilen en az 1 Bakanlık verilmesini istiyor.

(Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Samir Caca, çözümün İran’ın iradesine bağlı olduğunu belirtti.

(Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi Genel Başkanı Cibran Basil, 18 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Hükümetin kurulması, herhangi bir dış müdahale konusu ve bağımsızlığımıza aykırı bir gündem maddesi değildir. Umarım herkes, öncelikle ulusal birlik hükümetinin kurulması için Lübnan’ın çıkarlarını göz önünde bulundurur” dedi.

(Şii) Hizbullah Milletvekili ve Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ise hükümetin yakın bir zamanda kurulacağına dair iyimserliğini dile getirdi.

Öte yandan Maliye Bakanı, hükümetin kurulması yönündeki iyimserliğini dile getirerek, sürecin “bazılarının inandığı gibi daha da uzayacağı” ihtimalini reddetti. Lübnan’ın güneyindeki bir törende konuşan Ali Hasan Halil, “Hükümeti kurma sorununa hızlı bir çözüm üreteceğimizi umuyorum” dedi.

Hükümetin kurulmasında, yürütme çalışmalarının başlatılması için sorumluluk almaktan çok daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan, ekonomik ve mali duruma ilişkin risklerin bulunduğunu söyledi. Hasan Halil ayrıca, “Bu, hem ekonomik hem de finansal açıdan durumun doğasını yöneten birçok ayrıntıya dikkat etmemizi gerektiriyor” şeklinde konuştu.