Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan, mülteci kriziyle başa çıkabilmek için 4 milyar dolar isteyecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan, Suriyeli mültecilere yardım toplamak amacıyla 24-25 Nisan’da yapılacak olan ‘Suriye ve Bölgenin Geleceğini Destekleme’ konulu Brüksel 2 Konferansı’na hazırlanıyor.   Lübnan, mülteci kriziyle başa çıkabilmek için 4 milyar dolar talep ediyor.

Başbakan Saad Hariri başkanlığındaki resmi heyet, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye krizini uluslararası gündemde tutmaya yönelik ikincisi düzenlenen Brüksel konferansına katılacak.

Lübnan devleti, konferansta, hem yerlerinden edilmiş mülteci Suriyelilere, hem de ev sahibi Lübnan toplumuna verilen yardım bütçesini artırmak için uluslararası topluma sesleneceği gibi, “Suriye’deki son gelişmeler bu dönüşü geciktiriyor ve karmaşıklaştırıyor” ifadelerini kullanarak, mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönüşü için uygun koşulların sağlanması gerektiğini de yineleyecek.

Şarku’l Avsat’a demeç veren Lübnan Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, Lübnan’ın, mülteci krizini ele almak için 4 milyar dolar talep edeceğini ve her yıl bu miktarın sadece yarısını alabildiklerini söyledi.

El-Merabi değerlendirmesini şöyle sürdürdü; “Lübnan’daki mülteci Suriyelilerin yaklaşık yarısı yeterli yiyeceğe ulaşamıyor. Lübnan devleti de, kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Göçmenlere geçim, sağlık ve diğer hizmetlerin sağlanması ile elde edilecek istikrar, Lübnan’ın istikrarına da yansıyacaktır. Elbette, ülkelerine geri dönüşlerini talep etmenin bizim için bir öncelik olmaya devam edeceğinden şüphe yok. Ancak, kimyasal silah kullanımı ve son askeri gelişmeler, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi yönünde teşvik edilmelerine katkıda bulunmayacağı gibi aksine meseleleri karmaşıklaştırıp, dönüşlerini geciktiriyor. Geçtiğimiz yıl, 11 bin Suriyelinin Lübnan’dan kendi ülkelerine gönüllü olarak geri dönüşünü kaydettik.”

Lübnan’daki mülteci sayısı: 995 bin 512

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Lübnan ofisinin kayıtları, 995 bin 512 mültecinin şu anda Lübnan topraklarında olduğunu gösterirken, bu sayı geçtiğimiz yıllarda 1 buçuk milyona kadar ulaşmıştı.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, şimdiye kadar mültecilerin 7 milyar dolar olarak tahmin edilen yükünü taşıyan ve ekonomik olarak açık veren Lübnan’ın, Suriye krizi patlak vermeden önceki büyüme oranı yüzde 8 iken, bugün yüzde 1.1’e düşmüş durumda.

Saad Hariri’nin Mülteci İşleri Danışmanı Nedim Manala, Şarku’l Avsat’a konuşarak, Lübnan’ın, Brüksel 2 konferansına ev sahipliği yapan AB ve BM ile anlaşması sonucu, konferansta katılımcılara dağıtılacak olan ortak metinde şu konuların vurgulanacağını belirtti; ‘Mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler, uluslararası toplumdan neler bekliyor?’ ve ‘Uluslararası topluluk, Lübnan’ın da içinde olduğu bu ülkelerden neler bekliyor?’

“Mültecilerin geri dönüşü için ortam uygun değil”

Lübnan heyetinin misyonuna da değinen Manala, “Dünyada yaşanan insani krizlerin ortasında, Suriye’nin göç ve mülteci dosyasını öncelik olarak görmeleri yönünde donör ülkelere çağrıda bulunacaklar. Mültecilere olduğu gibi, aynı zamanda Lübnan topluluğu için de yardım talep edecekler” ifadelerini kullandı.

Manala, mültecilerin geri dönüş meselesinin kalıcı olduğunu, fakat mevcut koşullar nedeniyle bu aşamada geri dönüşün tamamlamaya elverişli olmadığına dair bir anlaşma olduğuna dikkat çekti.

“Suriyeli mülteciler krizi Lübnan’ın belini büktü”

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, son Arap Birliği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Suriyeli mülteciler krizinin Lübnan’ın belini büktüğünü, mülteci sayısının çokluğu nedeniyle büyük ekonomik, sosyal ve güvenlik yükünün altında boğulduğunu söylemişti.

Başbakan Saad Hariri de, yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, “Lübnan’a mülteci dosyasıyla ilgili yardım edilmemesinden kaynaklanabilecek tehlike, sadece bizim üzerimize değil, tüm dünyaya yansıyacak” uyarısında bulunmuştu.