Askeri okul skandalından ve subayların Lübnan ordusuna girmek için rüşvet verdiğinin ortaya çıkmasından yaklaşık bir yıl sonra askeri yetkililerin terfi etmek amacıyla üniversite diplomasında sahtecilik yaptığı ortaya çıktı.
Eski Lübnan Eğitim Bakanı Mervan Hamade, diploma sahteciliği ve konuyla ilgili 3 üniversite hakkında soruşturma başladığını açıkladı. Hamade, binlerce dolar karşılığında diploma satın almaya çalışan 5 askerin gözaltına alındığını söyledi. Askeri kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a aktarılana göre, bir asker tutuklandı ve bir dizi profesör ise hala soruşturma altında. Konunun, Eğitim Bakanlığı personeline kadar da genişleyebileceği belirtildi. Yargı kaynaklarına göre konu, hala Başsavcı Semir Hamud’un gözetimi altında ve ordu istihbaratı tarafından ele alınan ön soruşturma aşamasında.
Ülkenin Baalbek- Hermel bölgesi Milletvekili ve Milli Savunma Komitesi üyesi emekli General Velid Sukkariye, Şarku’l Avsat’a “Kişisel çıkarlar için sahtecilik, orduda “yüz kızartıcı suçlar” olarak sınıflandırılmakta ve en hafif cezası ordudan kovulmayı gerektirmektedir” dedi.
Sukkariye, bu sahteciliğin, rütbe elde etmeyi ve maaşı artırmayı hedeflediğini vurguladı.
Emekli General ayrıca, “Lübnan ordusundaki terfiler, çeşitli kriterler ile bağlantılıdır ve rütbeler arasında farklılık gösterir” dedi. Belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Sukkariye, kişinin iki yılda bir yapılan sınavlara girdiğini ifade etti. Kriterlerin en önemlisinin ise kişinin, herhangi bir ceza almaması olduğunu belirten Velid Sukkariye’ye göre sıralama düzeyi ise en önemli ölçütlerden biri.
Öte yandan Emekli General Nizar Abdulkadir, talep edilen üniversite diplomasının, daha yüksek bir düzeyde çalışmayı tercih etmeleri çerçevesinde sınav şartı koştuğunu belirtti. Şarku’l Avsat’a konuşan Abdulkadir, çalışanların çoğunun asteğmen statüsüne yakın olduğunu ve üniversitesi diplomasının kendilerine terfi sınavı için başvuru hakkı sağladığını vurguladı.
Diğer taraftan Sukkariye, sınava tabi tutulmayan herhangi bir subayın terfisinde de önemli bir rol oynayan belirli kriterler yattığını ifade etti.
Nizar Abdulkadir, askerlik hizmetindeki subay sayısının 3 bin 600 ila 3 bin 800 arasında olduğunu söylerken, “Uluslararası Bilgiler”’e göre kadrolu subay sayısı, askeri birimler ve savunma yasaları tarafından sağlanandan daha büyük. Nitekim bu durum da asker maaşaları ve emekli maaşları bütçesini iki katına çıkarmakta. Bu çerçevede araştırmacı Muhammed Şemseddin ise “Yarbayların sayısı, 60 olarak belirlendi. Ancak şu an bu sayı 400 olarak tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı. Şemseddin’e göre, yasaların gerekli kıldığı sayılarda ve kadrolular arasındaki farklılık, esas olarak subay rütbelerinde görülüyor. Araştırmacı ayrıca, maaşların da 2 bin ila 4 bin arasında rütbelere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirtti.
Abdulkadir’in belirttiğine göre Lübnan ordusunun şu anda 65 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. En uygun rakam ise 5 bin subayın yanı sıra asker ve tertip arasında 75 bin olarak belirli. Lübnan ordusundaki asker sayısının Lübnan nüfusuyla karşılaştırıldığında büyük olmadığı belirtilirken, içeride ve sınırda ihtiyaç duyulan pozisyonlar olduğu vurgulandı.
Yasalara göre ordu içerisinde subayların sayısı 20 bin 156 “asker ve acemi asker”, 8 Tuğgeneral, 60 Yarbay, 148 Albay, 358 Binbaşı, 390 Kurmay, 600 Yüzbaşı, bin 204 Üsteğmen, 2 bin 769 teğmen olarak dağıtılmış durumda.