Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan, Paris’teki kongreden beklediğinden fazlasını aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Lübnan’a destek kongresinde, bu ülkeye 10,2 milyar dolarlık borç verme taahhüdü ve 860 milyon dolar bağışta bulunulduğu belirtildi.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, dün, Fransa’nın davetiyle Paris’te gerçekleştirilen ve 37 ülke temsilcisi ile 14 uluslararası ekonomi kuruluşunun temsilcilerinin katıldığı Lübnan Ekonomisini Destekleme Kongresi’nden beklentilerinin üstünde bir kazanç sağladı.

Kongrede, Lübnan’da reformların hayata geçirilmesi ve istikrarın sağlanabilmesi amacıyla uluslararası toplumun 10,2 milyar dolar borç taahhüdünde ve 860 milyon dolar bağışta bulunduğu kaydedildi.

Macron’dan Lübnan’a ekonomik destek çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un büyük önem verdiği kongrenin organizatörlüğünü Fransa Dışişleri ve Savunma Bakanları üstlenirken, Macron, kongrede sağlanan yardımın bir başlangıç olduğunu söyledi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Macron, Fransa’yı Lübnan’daki bölgesel durum ve bu ülkenin yardıma olan ihtiyacını gidermek için kongreyi düzenlemeye iten etkenlerden bahsettikten sonra Lübnan’ın ekonomik, siyasi, güvenlik ve insani alanlarda yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, bölgesel ve uluslararası güçlerden Lübnan’ı desteklemelerini istedi.

Konuşmasında, kongre sonuçlarının dikkatli takip edilmesi gerektiğini ve uygulanmaması halinde kongrenin anlamsızlaşacağını vurgulayan Macron, bütün katılımcıların üzerinde durduğu Lübnan’daki reform çabalarının sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.

Macron, konuşmasında, “Eğer Lübnan’a yardım edersek, tüm bölgeye yardım etmiş olacağız. Böylece kendimize de yardım edeceğiz. Bu kongrenin son Lübnan’a destek konusunda son nokta değil başlangıç noktası olması gerekir” şeklinde konuştu.

Kongrenin kapanış konuşmasını da gerçekleştiren Macron, bu konuşmasında, “Bölgesel baskılara boyun eğip çatışmaların Lübnan’a sıçramasına izin verirsek mevcut acılara acı katmış oluruz. Fransa, 500 milyon avro borç vererek Lübnan’ın yanında olduğunu gösteriyor.” dedi.

Batılıların, Ortadoğu’da krizlerin yaşandığı bölgelere destek vererek aslında kendilerine yardım ettiğini belirten Macron, bölgesel karışıklıklarla mücadelede uluslararası toplumun Lübnan’ın arkasında olduğunu kaydetti.

Macron, Suriye’de çatışmaların devam etmesinin, mültecilerin geri dönüşünü imkansız hale getirdiğini vurgulayarak, Lübnan’ın Suriyeli mülteciler konusunda yüklendiği sorumluluğa işaret etti ve bu konuda da destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Hariri, Lübnan ekonomisinin düzeltilmesi için 4 yönlü çalışma belirledi

Lübnan Başbakanı Hariri de, kongrede yaptığı konuşmada, ülkesinin 6 Mayıs’ta seçimlere gideceğine ve 9 yıl sonra bir ilkin yaşanacağına işaret ederek, Lübnan’ın toplantıya istikrar, ekonomik büyüme ve istihdamı artırmaya yönelik projelerle geldiğini, yapısal reformlar ve altyapı yatırımları başta olmak üzere 4 temel alanda güçlü değişikliklere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında, Lübnan’ın karşı karşıya bulunduğu tehlikelere ve Suriye savaşının Lübnan ekonomisine getirdiği olumsuz etkilere de değinen Hariri, savaş öncesi yüzde 8 olan ekonomik kalkınmanın savaş sonrası yüzde 1’e gerilediğini, Lübnan’ın 2011-2015 yılları arasında Suriye savaşının olumsuz etkisi nedeniyle 15 milyar dolarlık ekonomik kayba uğradığını ve ihracatının 3’te 1 oranında düşmesinin yanı sıra, işsizlik ve fakirliğinin artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

Hariri, konuşmasında, ayrıca, bir milyonu aşkın Suriyelinin Lübnan’a göç etmek zorunda kalmasının olumsuz etkisiyle birlikte Lübnan’ın artık kendi imkanlarıyla ekonomik sorunlarını aşamaz hale geldiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın seçilmesinden sonra Lübnan hükümetinin gerekli ama yetersiz atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Hariri, Lübnan’ın istikrarlı bir kalkınma trendine girmesi için hükümetin 4 yönlü bir çalışma gerçekleştirmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu çalışmaların Altyapı yatırımlarının artırması ve kapsamlı bir yatırım programı oluşturmak, Bütçe açığının giderilmesi ve 5 yıl içinde gayrı safi milli hasılanın yüzde 5 oranında artırılması, yolsuzlukla mücadele, vergilerin düzenlenmesi, gümrük gelirlerinin artırılması, ekonomik çevrenin güçlendirilmesi ve bütün bunları yaparken toplumsal adaletten taviz verilmemesini kapsayan bir yatırım programı uygulanması ve gelir kalemleri ile ihracatın artırılması olarak sıraladı.

Katılımcı ülkeler Paris Büyükelçileri tarafından temsil edildi

Lübnan hükümeti, kongreye Hariri başkanlığında, bakanlar ve uzmanlar oluşan geniş bir heyetle katılırken, kongre öncesi Macron ve Hariri arasında basına kapalı bir toplantı gerçekleşti.

Katılımcı ülkelerin bakanlarının da kongreye davet edilmesine karşılık, sadece Fransa ve Lübnan’dan bakanlar ile Hollanda’dan bir bakan kongreye katılım gösterdi. Katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğu, Paris Büyükelçileri tarafından temsil edildi.