Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan parlamentosu bütçenin iflasına rağmen “ilaç” için 50 milyon dolar ayırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut/Şarku’l Avsat

Lübnan parlamentosu dün gerçekleşen yasama oturumunda, 7 kanun tasarısını onayladı. Aralarından en önemlisi Maliye Bakanlığı rezervlerinin tamamen boş olduğunun teyit edilmesine rağmen ilaç sıkıntısını gidermek için 50 milyon dolarlık ek bütçe önerisiydi.

Dün sabah planlandığı gibi başlayan yasama oturumlarında parlamento, 39 yasa tasarısını görüştü. Bugün sona ermesi gereken toplantılarda, ilaç alımı için ayrılan fonun yanı sıra 6 yasa tasarısı daha onaylandı. Tasarılardan 4’ü sağlık sektörüne verilecek destekle, biri Trablus limanının geliştirilmesiyle, diğeri ise Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması ile ilgili.

Berri’nin ricasıyla oturum tartışmasız yapıldı

Meclis Başkanı Nebih Berri’nin başkanlık ettiği oturuma, Başbakan Saad Hariri ve bakanlar da katıldı. Berri’nin milletvekillerinden hükümetin kurulmasına ilişkin tartışmalı konuları açmamaları talebinde bulunması nedeniyle oturum tartışmasız bir şekilde gerçekleşti.

İki tasarı komisyona iade edildi, hükümet iki tasarıyı geri çekti

Meclis iki tasarıyı komisyonlara geri gönderirken, 5 tasarıyı bir sonraki toplantıya erteledi. Hükümet iki tasarıyı geri çekti.
Lübnan topraklarında petrol ve doğal gazın çıkarılması konusunda önerilen kanunun görüşmeleri ertelenirken ilaç tedariki için ayrılan fon onaylandı.

Maliye Bakanı: 50 milyon dolarlık kaynağımız yok

Maliye Bakanı Ali Hasan Halil oturum sırasında ilaç almak için ayrılan 50 milyon dolarlık ek bütçe yasa tasarısıyla ilgili olarak, “Bu tutarı karşılayabileceğimiz, bütçemiz yok” ifadelerini kullandı. Buna karşılık Meclis Başkanı Berri, “Hükümet fonları güvence altına almak zorunda” dedi.
İlaç fonu yasa tasarısının kabul edilmesi üzerine Sağlık Bakanı Ghassan Hasbani yaptığı açıklamada, “Bu kronik bir sorun. Dengeleyici bir ilaç maddesi onaylanmalıydı. Bu yüzden meclis, maddeyi onayladı. İlaç tedariki için kontroller oluşturdu. Harcamaları kontrol altına aldı” ifadelerini kullandı. Kanserin erken tanısı için Sağlık Bakanlığı’ndan yararlanan hasta sayısındaki artışa dikkati çeken Hasbani, bunun vatandaşlar için iyi bir haber olduğunun altını çizdi.

Hariri, iki tasarının geri çekilmesini istedi

Öte yandan Başbakan Hariri, ‘Temmuz Savaşı’ndan zarar gören araçların muafiyetine ilişkin 7’inci maddenin ve petrol kaynakları ile ilgili 9’uncu maddenin Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilmek üzere geri çekilmesini talep etti.
Milletvekiller Hasan Fadlallah ve Nevaf el-Musevi tasarıların geri çekilmesine ilişkin şüphelerin olduğunu söyleyerek, Hariri’nin talebine itiraz ettiler.

İbrahim Kanaan: Daha fazla tasarruf yapabilirdik

Meclis Maliye ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Kanaan, bütçe, yasalar ve yasama gücüne saygı konusunda değişmesi gereken bir kültür olduğunu vurguladı. Kanaan, böylece parlamentonun sorumluluklarını yerine getirebileceğine işaret etti. Tasarruf edilebilecek alanlar olduğuna işaret eden Kanaan, “Maliye ve Bütçe Komisyonu tarafından sunulan 37 reform önerisi var. Milletvekillerinin reformist söylemlerini bu önerileri oylamada kullanmalarını çok isterdim. Böylece daha fazla tasarruf yapabilirdik” şeklinde konuştu.
Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre meclisteki oturumların büyük bölümünde, ekonomik durumun kötüleşmesi ve çeşitli alanlarda yaşanan durgunluğa neden olan borçların artması ele alındı. Bununla birlikte elektrik sorunu, bütçe açığının artması, çevrenin durumu ve Litani Nehri’ndeki kirlilik gibi konular da masaya yatırıldı.