Lübnan Seçim Denetim Kurulu, üst düzey bürokratların 6 Mayıs’ta düzenlenecek olan Lübnan genel seçimlerine olan müdahalesi konusunda ve seçimlerde ilgili bakanları gerekli önlemleri alması adına uyarıda bulundu.
Kurul “devlet memurlarını, kamu kurumlarını, belediye çalışanlarını ve iktidardakileri engelleyen kanun açıklamasında, seçimlerde herhangi bir adayın veya seçim listesi lehine ya da aleyhine broşür dağıtmanın yasak olduğu gibi aday ve liste menfaatine teşvik edilmesinin de yasak olduğunu” açıkladı.
Kurul, bazı adayların lehine üst düzey görevlilerin müdahalesi ile ilgili çeşitli seçim bölgelerindeki bazı adayların yaptığı şikayet ve değerlendirmeleri, sorumlu makamlara ilettiğini belirtti.
Seçim kurulu bu nedenle, tarafsızlık ve şeffaflık ilkesini, kendisine verilen görevler ve yetkileri çerçevesinde uygulamak için, ilgili bakanlıklara, bu tür ihlal ve usulsüzlüklere son vermek için tedbirler alınması gerektiği hatırlatıldı.
Lübnan meclisinde sandalyelerin belirlenmesinde oy oranından önce kanunla belirlenen kontenjanlar etkili oluyor. Buna göre, 128 sandalyeli mecliste sandalyelerin yüzde 50’si Hristiyanlara, yüzde 50’si Müslümanlara veriliyor.
Hristiyanların sandalye dağılımı, 34 Maruni, 14 Ortodoks Rum, 8 Katolik Rum, 6 Ermeni, 1 Anglikan, 1’i küçük azınlıklar şeklinde. Müslümanlara ayrılan sandalyelerin dağılımı ise şu şekilde: 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri. Meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.
Bakanlar Kurulunda 16 Haziran 2017’de onaylanan ve meclise gönderilen yeni seçim yasası, seçime katılan her partinin aldığı oy oranında milletvekili çıkarabileceği nispi temsil sistemini içeriyor. Buna göre, Lübnan 15 seçim bölgesine ayrılan ülke dışında ayrıca yurt dışında yaşayan Lübnanlılar da oy kullanabilecek.
Lübnan’da meclis seçimleri en son 2009’da yapıldı. Meclis, Mayıs 2013’te görev süresini önce 17 ay, daha sonra 31 ay uzatma kararı aldı. Meclis, Haziran 2017’de onayladığı yeni seçim yasasıyla görev süresini “son kez” uzatarak seçimlerin 6 Mayıs 2018’de yapılması kararı aldı.