Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da hükümet krizi sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Kuvvetleri ve Sosyalist parti, hükümeti kurma başarısızlığından Özgür Yurtsever Hareketini sorumlu tuttu.

Lübnan Maruni Patriği Beşara Butrus el-Rai, hükümet kurma sürecindeki her türlü gecikmenin politik, ekonomik, sosyal ve güvenlik yansımaları olacağını belirtti. Lübnan Kuvvetleri Partisi ve İlerici Sosyalist Parti de “Hristiyan düğümü” ve “Dürzi düğümü” olarak bilinen problemden Özgür Yurtsever Hareketini sorumlu tuttu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Er-Rai, “Tüm halkın beklediği ve ertelenmesi mümkün olmayan yeni hükümetin kurulması için dua ediyoruz. Çünkü herkes, süreçteki her gecikmenin politik, ekonomik, sosyal ve güvenlik istikrarda olumsuz etki oluşturduğunu biliyor. Aynı zamanda uluslararası düzeyde de bir etkisi mevcut. Zira herkes, uluslararası toplumun özellikle ekonomik kalkınmada, altyapı ve imarda gerekli reformlara dair Lübnan’a yardım etmek amacıyla geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen Paris Konferansı aracılığıyla Lübnan’a önem verdiğini biliyor” dedi.

Demokratik Parti Milletvekili Bilal Abdullah ise bir radyo röportajında, “Hükümetin kurulmasındaki eksiklik, Taif Anlaşmasını uygulama eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Siyasi hayata yeni normlar getirme girişimleri olduğu sürece hükümet konusu da engellerle karşılaşacak” açıklamasında bulundu. Milletvekili ayrıca, Özgür Yurtsever Hareket’in Lübnan’ı Taif öncesine döndürmeye çalıştığını söyledi. “Anlaşma ve Özgür Yurtsever Hareketi arasında ayrım yapılmıyor” diyen Abdullah, bu dönemde uygulanan her şeyin Taif’i ihlal ettiğini belirtti. Milletvekili, “Sosyalist Parti, Cumhurbaşkanın yetkilerine karşı değil, aksine bu yetkilerin aşılmasına karşı” şeklinde konuştu.

Özgür Yurtsever Hareket’in Saad Hariri’yi hükümeti kurma sürecinde terk etmediğini söyleyen Abdullah, aksine “Sünni, Dürzi ve Hristiyanları içeren bir anlaşmanın oluşturulması konusundaki çalışmalara engel olmak” için rol oynadığını savundu. Bilal Abdullah, hükümetin kurulması sürecinin, Dışişleri Bakanı ile değil, Başbakan ile tartışıldığını söylerken, “Hükümetteki paylar, mezhebi esaslarla kıyaslandığından dolayı her bir taraf bir rol üstleniyor” dedi. Bazılarının, bazı kesimlerin paylarından başkalarına dağıtılmasını istediğini söyleyen Bilal Abdullah, Dürzi Milletvekili Talal Arslan’a dikkati çekti. Abdullah, “Özgür Yurtsever Hareketi’nin izlediği kriter, onların üzerinde durduğu ve kendilerine uygun olan bir hükümdür” dedi.

Öte yandan Lübnan Kuvvetleri’nden Milletvekili Vahbe Katişa, Dürzi düğümünün üç Dürzi bakanı ödüllendirecek Sosyalistlerin lehine çözüleceğini ifade etti. Bilal Abdullah ise, bir Dürzi düğümün olmadığını belirtirken, “Sosyalist parti ve Velid Canbolat olarak adlandırılan başka bir durumda düğüm var. Saati geri döndürmeye çalışanlar ve Taif Anlaşması’nı güçlü bir devlet sloganı altında ihlal etmek isteyenler var” dedi
Öte yandan Talal Arslan, ismini zikretmeden Canbolat’a eleştiride bulundu. Bu bağlamda kendisini ziyaret eden bir heyete, “Bir plana ve başarıya ulaşmak için hükümete katılmak isteyenler, bir pay isteyemez veya bu sebeple hükümetin kurulmasını engelleyemez” dedi. Arslan, ulusal birlik hükümetinin hızlı bir şekilde kurulması çağrısı da yaptı.

Öte yandan Katişa ayrıca, Özgür Yurtsever Hareketi’nin hükümeti kurma sürecindeki gecikmenin sorumlusu olduğunu belirtti. Milletvekili, “Lübnan Kuvvetleri’nin söz konusu sürecin rotasını engellemediğini, ancak bakanlıkların paylarını sömürmek isteyenlerin sürecin engellenmesini de istediğini” vurguladı. Bir televizyona yaptığı açıklamada Vahbe Katişa, sürece katılım yetkisi bulunmayan bir ekibin gerçekleştirdiği müdahaleye dair üzüntüsünü dile getirirken, “Özgür Yurtsever Lideri Cibran Basil, payından bahsediyor. Bakan Basil’in Cumhurbaşkanı Avn’ın sözcüsü olmadığını umuyorum” dedi.

Lübnan Kuvvetleri ve Yurtsever Hareketi arasındaki Maarab Anlaşması’na değinen Katişa, “Biz anlaşmaya bağlıyız ama diğer taraf buna uymuyor. Ancak anlaşma henüz düşmedi” dedi. Vahbe Katişa, Lübnan Kuvvetleri’nin anlaşma konusunda bazı hakları olduğunu belirtirken, “Hristiyan bir ikili olmayı diledik. Ancak stratejik bir anlaşma varsa durum kolaylaşır. Biz (Hizbullah’ın) silahlı yapısına ve direniş eksenine karşıyız” şeklinde konuştu.

Hükümeti kurma sürecindeki gecikmelere dair yapılan uyarılar çerçevesinde ise Kalkınma ve Kurtuluş Bloğu Milletvekili Ali Bazzi, Lübnan’ın güneyinde yapılan bir anma töreninde “Ucuz bir kazanç elde etmek ya da bir siniri sıkmak için hükümeti kurma sürecinde oyalanmak artık mümkün değil. Lübnan ve halkının sinirleri, herkes üzerindeki ekonomik, psikolojik ve yaşam baskısının üstesinden gelmek için tedavi edilmek zorunda” ifadelerini kullandı.

Milletvekili, “ülke ve halkın her düzeyde karşılaştığı zorluklar da dahil ulusal sorumluluk ve siyasi olgunluk duygusuna sahip olmak için” inisiyatif alma çağrısında bulundu.