Lübnan’daki memur sayısında artış yaşanırken binlerce kişinin ihtiyaç fazlası işe alındığı ve yüksek maaş aldığı iddia ediliyor.
Hükümetlerin işe alma veya sözleşmeleri durdurma kararına rağmen resmi kurumlara son iki yılda 10 binden fazla kişinin işe alınması büyük çapta kaynak israfına yol açıyor.
Bunun iki nedeni var: Birincisi ihtiyaç fazlası personel alımı. İkincisi de şişirilmiş maaş miktarları ve devasa kamu borcu.
Uzmanlar kamu borçlarının artışının engellenememsini, reformların gerçekleştirilememesine bağlıyorlar.
Şarku’l Avsat’a konuşan emekli Yargıç Şukri Sader, “Bazı bakanlar, Bakanlar Konseyi’nin kararlarını ihlal ettiler” dedi.
Lübnan kamu sektöründeki çalışan sayısının dünyadaki muadillerine göre çok yüksek düzeyde olduğuna dikkati çeken Sader, “Kamu sektöründe çalışan sayısı Lübnan’daki toplam çalışan sayısının yüzde 40’ını oluşturuyor. Yaklaşık 10 bin kişinin yarısı askeri ve güvenlik kurumlarında, diğer yarısı bakanlıklar, daire başkanlıkları ve belediyelerde istihdam ediliyor” dedi.
Sader, “Tüm bu ihtiyaç fazlası personele rağmen Lübnan Ordusu maaşlı personel sayısını 80 bin’e, Polis 30 binden 40 bine, Kamu güvenliği 8 bin 500’den 12 bin’e yükseltmek için bir plan hazırlıyor. Bu devlet hazinesi üzerinde çok ağır bir yük demek” ifadelerini kullandı.
“Lübnan’ın kamu borcu, 74 milyar dolar”
Lübnan’da siyasi partiler arasında yaşanan fikir ayrılığı nedeniyle, en son 2005 yılında düzenlenen ülke bütçesi 12 yıldır yenilenmemiş, 2017 yılının Mart ayında, Lübnan Bakanlar Kurulu, bütçe tasarısını uzun süren çalışma ve tartışmalar ardından onaylamıştı.
Lübnan Bankalar Kurulu, 2016 yılının sonunda yayımladığı raporda, Lübnan’ın 74 milyar dolar kamu borcu olduğunu duyurmuştu.
Lübnan ekonomisi hakkında konuşan, Lübnan Parlamentosu Ulusal Ekonomi, Ticaret, Endüstri ve Planlama Kurulu Başkanı Milletvekili Nebil de Freige, “Lübnan 12 yıl önce kabul edilen bütçe ile idare ediliyor. O dönemde Lübnan’ın devlet harcaması 6,6 milyar dolardı. 2016 yılında devlet harcaması 15,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Her yıl bütçe açığı vermeye devam eden Lübnan ekonomisi, 2016 yılında 5 milyar dolar bütçe açığı verdi.” ifadelerini kullanmıştı.