Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da subay ve generaller, seçimlere girmeye hazırlanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan ordusundan emekli generaller ve güvenlik güçleri de yaklaşan seçim yarışına katıldı.

Lübnan siyaseti, ilk kez üst düzey emekli subayların yaklaşan seçimlere ‘yoğun’ katılımına sahne olacak.

“Askeri alanda başlayan ulusal yürüyüşü siyasi çalışmalarla tamamlama” hedefiyle şu ana kadarki aday sayısı 10’a ulaştı. Adaylar “Ordusu için ölen subaylar, siyasi bir harekete geçildiğinde sivilleri savunmakta ve kendilerini feda etmekte tereddüt etmeyecek” ifadelerini kullanıyor.

En az 10 eski subay, Mayıs ayında gerçekleşecek seçimler için adaylık başvurusunda bulundu. Bu adayların bazılarının ise Özgür Vatansever Hareketi tarafından Kisrevan bölgesi adayı olarak gösterilen eski komando lideri Tuğgeneral Şamil Rukoz, “Sivil Toplum” tarafından Akkar bölgesinde Maruni koltuğuna aday gösterilen Tuğgeneral Georges Nadir, Lübnan Güçleri partisi tarafından Akkar’da aday gösterilen emekli Tuğgeneral Vehbe Katişa, Hizbullah müttefiki olarak Baalbek- Hermel bölgesinde seçimlere katılacak olan eski Güvenlik Genel Müdürü Binbaşı General Cemil el-Seyyid ve Beyrut’ta Şii koltuğa aday gösterilen iç güvenlik güçlerinden emekli Tuğgeneral Ali el-Şiar olduğu belirtildi.
Öte yandan Aley- Şuf bölgesinde “Sivil Toplum” listesinde 3 eski general seçimlere aday gösterildi. Bu çerçevede söz konusu bu emekli generallerin Sami Rammah, Mazen Şabu ve Maron Beder olduğu kaydedildi. Aynı şekilde emekli General Halil el-Halu’nun adaylığı da doğrulandı.

Öte yandan iç güvenlik güçleri eski direktörü Binbaşı General İbrahim Basbus’un adaylığı konusunda net bilgi verilmezken, generalin aday olarak öne sürüldüğü ifade edildi.

Bu bağlamda aday olan emekli subaylar, “dinamik ve pragmatik” yapıya ihtiyaç duyan siyasi eylem tecrübesini reddetmezken, büyük ölçüde sertlik ve sistematik olarak nitelendirilen askeri tecrübenin farklı olduğunu belirtiyor.

Tuğgeneral Georges Nadir Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Lübnan’daki bazı siyasi uygulamalar yolsuzluk ve yalanla nitelendirilse de ben açıklık ve erdemlilik içinde yaşadım ve bunları siyasi eylemlere dökmek için askeri bir ahlak taşıyorum” dedi. Halkın yanında olacağını ve yaygınlık kazanmış yolsuzluktan kurtulmaya katkı sağlayacağını söyleyen Nadir, “Devletin otoritesi üzerinde hiçbir silahın olmadığını temsil eden ulusal sabitlere ve ilkelerimize bağlıyız” ifadelerini kullandı. Nadir, Akkar halkının ihtiyaçlarının olduğuna ve bu ihtiyaçlara hitap edeceğine değinirken, “Halkın sıkıntılarını dile getireceğiz. Bölgedeki eksiklikleri ortadan kaldıracağız” dedi.

“Sivil Toplum” listesindeki adayların bağımsız adaylar olduğunu söyleyen Nadir, “Biz, sokağın nabzını, insanların acısını ve askeri ihtiyaçları ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. General, Akkar’da “özgür karar” adını taşıyan listenin, bir Maruni, iki Sünni ve bir Ortodoks adayı da kapsadığını belirtti. Bu bağlamda “Temsilciler Meclisi’ndeki askeri unsurlar, siyasi eylemde bir fark yaratabilir. Çünkü bu unsurlar tarihe, geleceğe ve insanların şerefine saygı duyarlar. Askeri hizmet ilkelerine uygun hareket ederler” dedi. General Nadir ayrıca, anavatan ve şerefleri için askerlerinin önünde ölen subayların, sivilleri savunmakta ve kendilerini feda etmekte tereddüt etmeyeceğini vurguladı.

Bu bağlamda son yıllarda emekli subaylar, Lübnan iç siyasi sahnesinin bir parçası haline gelirken, 1958 yılında Tuğgeneral Fuad Şehab, 1998 yılında General Emil Lahud, 2008 yılında Mişel Süleyman ve 2016 yılında da Mişel Avn cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Aynı şekilde emekli Tuğgeneral Eşref Rifi 2014 yılında Adalet Bakanı ve Jean Oghassabian da mevcut Başbakan Saad Hariri döneminde Kadın İşleri Devlet Bakanı olarak atandı. Ayrıca mevcut Temsilciler Meclisi de 4 emekli subayı kapsıyor.

Parlamentodaki emekli subaylar, askeri beynin pragmatik siyasi beyinle çakışmasına rağmen, siyasi deneyimlerinin Temsilciler Meclisi’ndeki “Savunma” komitesine katılımın ötesine geçeceğini belirtti. Subaylar ayrıca, sınıfçı olmayan askeri kanaatlerinin askeri hayattan siyasete taşınacağını kaydetti.

Diğer taraftan Milletvekili Velid Sukriyye Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Lübnan’ı ve rejimi savunmak, yolsuzluğu yok etmek, devlet kurumlarının canlandırılmasını sağlamak için milletvekillerinin taşıdığı ilkelerin aynı olduğunu vurguladı. Sukriyye, “Bir milletvekili, parlamenter bir bloğa ihtiyaç duyduğu ve bu talepleri karşılamak için bir denge kurulması gerektiği için tek başına çok fazla şey elde edemez” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda iki başarı elde ettiklerini söyleyen Milletvekili, “Bunlardan biri, yarısı konut programlarının yeni şartları dolayısıyla yeni ev satın alamayan 200 bin aileyi etkileyen kira kanunu… Zira kira kanununda, 70 toplantı ve takipten sonra ev sahiplerini ve kiracıları tatmin eden bir gelişme sağladık” şeklinde konuştu. Sukriyye ayrıca, herhangi bir mezhepten veya toplumdan gelen bireylerin haklarını savunduğunu belirtti.

Lübnan seçim yasaları, adayların çoğunluğunun avukat veya hukukçu olmasını gerekli kılarken, emekli subaylar, basıncılar, sanatçılar, sivil toplum aktivistleri de dahil birçok farklı alanlardan adaylara izin veriyor. Bu çerçevede aday olan generallerin sayısının, son başvuru tarihinde İçişleri Bakanlığı adayları arasına eklenmesi bekleniyor.