Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da ‘Yeni Hükümet’in Ekim ayı içerisinde kurulması bekleniyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut: Nezir Rıza/Şarku’l Avsat

Lübnan’da Mayıs ayından bu yana süren “Yeni Hükümet” krizinin çözümüne dair finans çevreleri ve siyaset dünyasındaki olumlu hava devam ediyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi kaynaklar, “Yeni Hükümet” krizinin çözümü önünde iki sorunun olduğunu aktarıyor. (Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin hükümetteki payı hususundaki talepleri ve Hizbullah liderliğindeki 8 Mart İttifakı’nın taleplerindeki ısrarı.

Bu çerçevede Müstakbel Hareketi Milletvekili Nezih Necm, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, hükümetin bu hafta kurulacağına yönelik iyimser bir tavır takındı. Necm, kriz konusunda hem finans çevrelerinin hem de halkın siyasiler üzerinde baskı kurduğunu ifade etti.

Necm, “Ülke, hükümetsizliğe daha fazla dayanamaz. Bu gerçek, hepimizi bir çözüm bulmaya zorluyor” dedi. Hariri’nin, hükümetin yakın bir zamanda kurulması yönünde ısrarcı olduğuna dikkati çeken Nezih Necm, “Hariri, hükümeti kurmadan önce istifa etmeyecek” şeklinde konuşarak şu an görevde olan geçici hükümet ile kurulacak Yeni Hükümet arasında otorite boşluğu yaşanmayacağına dikkati çekti.

Fransa: Lübnan’da Yeni Hükümet artık kurulmalı

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Ermenistan’ın başkenti Erivan şehrinde düzenlenen 19. Frankofon Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü.

Macron, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Yeni Hükümetin artık kurulması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda Milletvekili Nezih Necm, Macron’un konuya dair baskı yaptığı iddialarına katılmıyor. Necm, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Lübnan ekonomisine destek olmak için CEDAR (Sedir) Konferansı kararlarından yararlanarak bir fırsattan söz ettiğini söyledi. Necm “Lübnan’a kimse baskı uygulamıyor” dedi.

Müstakbel: Yeni Hükümet için ümitliyiz

Necm devamla, Hariri’nin bu hafta siyasi partilerle müzakereleri sonucu netleştireceği Bakanlar Kurulu teklifini Avn’a sunacağını belirtti. Necm, “İyimseriz. Hükümeti kurma konusunda yaklaşan tüm ziyaretlerin olumlu olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Endişeler sürüyor

Lübnan siyasi gerçekliğini çevreleyen iyimser atmosfere rağmen, hükümetin tıkanıklık yaşamasına dair endişeler de hala mevcut. Meclis’teki Kalkınma ve Kurtuluş Bloğu Milletvekili Enver el-Halil, hükümetin kurulmasına dair olumlu göstergelerin olduğunu da belirtti. Ancak ekonomik durumun, olumsuz göstergeler dışında nakit krizine dönüşebileceği uyarısında bulunan el-Halil, ekonomi ve güvenlik seviyesinde herhangi bir acil durumun üstesinden gelmek amacıyla ulusal bağışıklığı artıracak bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu üyesi Milletvekili Enis Nassar da hükümetin kurulma sürecinin payların bölünmesi açısından satranç oyununa benzediğini vurguladı. Doğru yerdeki doğru adam olunması gerektiğini söyleyen Nassar, örneğin Enerji Bakanlığı’nı mantıklı bir sebepten dolayı değil, merak dolayısıyla isteyen tarafların olduğuna da dikkati çekti.

Enis Nassar yaptığı açıklamada, “Lübnan Kuvvetleri, hükümetin kurulması konusunda birçok kolaylık sağladı. Ancak kimse Kuvvetler’in fikrini almadı. Bakanlıktaki paylarına dair talep ve önerilerine cevap vermedi” dedi. “Mevcut hükümetteki güçler, Lübnan Kuvvetleri ve Özgür Yurtsever Hareket arasındaki anlaşmazlık, sadece enerji gemileri konusuyla ilgilidir” diyen Nassar, Lübnan Kuvvetlerinin bu süreçteki başka bir projeye engel olmadığına da dikkati çekti.

İki Maruni Hristiyan parti Özgür Yurtsever Hareket ve Lübnan Kuvvetleri arasındaki anlaşmazlık bağlamında, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Elie el-Farzali, iktidardaki bazı tarafların, bilgi zehirlenmesine yol açtığını ve gerçekleri çarpıttığını iddia etti. Farzali, “Asgari düzeyde bilgi, veri ve anayasal malumat ortaya koyulması gerekiyor” dedi.

Elie el-Farzali, bir televizyon konuşmasında “Parlamento seçimleri, ülkedeki bileşenlerin doğru temsiliyle ilgilidir ve Bakanlar Kurulu’ndaki bakan dayanışması ulusal birliğin güvencesidir” dedi. Parlamento seçimlerinin sonuçlarının iptal edilmesi için girişimlerin var olduğunu söyleyen yetkili, “dönemin düşmesine” dikkati çekerek “Bu konuda sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 9 yıl aradan sonra 6 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından Başbakan Saad Hariri’yi 24 Mayıs’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Genel Seçimlerin sonucu olarak Meclis aritmetiğinin değişmesi sandalye sayısını arttıran partilerin Yeni Hükümet’te daha fazla Bakanlık istemesine yol açmıştı.

Lübnan’da yetki makamları Mezhep ve Dini kimlik kotalarına göre belirleniyor. Aynı kimlik çatısı altında farklı siyasi partilerin olması o kotaya kimin hakim olacağı krizini beraberinde getiriyor. Özellikle Dürziler ve Maruni Hristiyan partiler kendi aralarında çekişirlerken 2 Şii parti ittifakını koruyor.

Hariri’nin bu hafta tamamlaması beklenen son müzakere turunda bakanlık kotaları için öneri listesi şu şekilde:

– Cumhurbaşkan Mişel Avn: (1 Dürzi + 1 Maruni + 1 Sünni) 3
-(Sünni) Müstakbel Hareketi: 6
-(Şii) Hizbullah ve Emel İttifakı: 6
-(Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi: 7
-(Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi: 4
-(Maruni Hristiyan) Marada: 2
-(Dürzi) Lübnan İlerici Sosyalist Partisi: 2

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar Cumhurbaşkanlığı’nın inisiyatifine bırakılan 3 Bakan koltuğunun Avn’ın kararıyla Dürziler arasında dengenin sağlanması adına 1 Dürzi’ye, ayrıca dengeleme için Maruni Hristiyanlar’dan Lübnan Ketaib Partisi’ne 1 koltuk, eski Başbakan Necib Mikati’nin seküler Sünni çizgideki Azm Hareketi’ne de 1 koltuk vermeyi hedefliyor.