Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da yeni hükümetin ilk işi Suriyeli mültecileri göndermek olacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı Ili el-Farzeli, Suriyeli mültecilerin ülkelerindeki güvenli bölgelere gönderilmesinin, Lübnan’da kurulacak yeni hükümetin ilk işi olacağını açıkladı.

Farzeli, “Hükümetin kurulmasından sonra 24 saat içinde mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için ciddi bir çaba sarf etmeden rahat etmeyeceğiz. Uluslararası toplum aracılığıyla mümkün olan en kısa zamanda onları geri göndermek için bir yol varsa, buna karşı çıkmayacağız” dedi.
Mültecilerin geri dönüşü konusunun tartışmaya açık olmadığını ve sonucu her ne olursa olsun bundan ödün verilmeyeceğini söyleyen Farzeli, ‘’Amacımız Suriyelilerin hızlı bir şekilde ülkelerine geri dönmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.
Farzeli Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada, mültecilerin Lübnan’da kalmasına karşı olduklarını belirterek, mültecilerin dönüşü için Suriye rejimiyle müzakere yapılmasını reddedenleri de eleştirdi. Farzali, “Şam ile müzakereye itiraz edenler var. Önemli olan Suriyelilerin döneceğini söylemek değil, onların dönüşleri için çalışmalara başlamaktır’’ diye konuştu.

Lübnan Kamu Güvenliği Dairesi Başkanı General Abbas İbrahim ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye rejimi ile temasların devam ettiğini ve göçmenlerin dönüşünün yakın olduğunu vurguladı. İbrahim söz konusu açıklamayı, Maruni Patriği Beşara Butrus er-Rai’nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u mültecilerin dönüşü konusunda teşvik etmeye çağırmasından sonra yaptı.

General İbrahim, mültecilerin Şeba’dan rejimin kontrolü altında bulunan Şam kırsalındaki Beyt Cin’e dönmesi gibi bir dönüşün mümkün olabileceğini ifade etti.

Mülteciler konusu ülkeyi ikiye böldü

Lübnan’da hali hazırda 1 milyondan fazla mülteci bulunurken, ülke bu konuyla ilgili ikiye bölünmüş durumda. Özgür Vatansever Hareketi ve Hizbullah, Suriye’de Suriyelilerin geri dönebileceği güvenli alanlar olduğunu ve rejimle müzakerelere karşı olmadığını açıkladı. Rejimle ortak hareket etmeye ve mültecilerin gönderilmesine tepki gösteren Müstakbel Hareketi ise, güvenli bölge adımın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla atılması konusunda ısrarcı.