Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’dan Suriye rejiminin mülk kanununa sert eleştiri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye rejimi tarafından çıkarılan 10. sayılı kanunun olumsuz etkileri konusunda uyarırken Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Birçok Lübnanlı yetkili Nisan ayının başında Suriye hükümetinin çıkardığı yasa konusunda uyarılarda bulundu. Yasaya göre Suriye savaşında hasar görmüş yerlerde genel bir düzenleme bağlamında gayrimenkul sahiplerinin bir ay içinde mülklerini tescil ettirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde hükümete bu mallara el koyması imkanını veriyor. Lübnan Başbakanı Saad Hariri “Bu kanun Suriyeli mültecilere Lübnan’da kalın mesajı vermektedir” dedi.

Basil’dan iki önemli mektup

Basil, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el- Muallim’e gönderdiği mesajda Suriyelilerin ülkelerine dönmelerinin teşvik edilmesinin önemine dikkat çekerken bu kanunun uygulanmasıyla yaşanan zorluklardan pek az Suriyelinin geri dönüş kararı vereceğini belirtti. Bakan, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin (BMMYK), mültecilerin mülklerini tespit ettirmek için gerekeni yapması çağrıda bulundu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazdığı mesajda, bu teşviğin olmaması durumunda sorumluluğu da üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

“Basil yaptıklarının sonuçlarını üstlensin”

Burada kayda değer bir konu da mülteciler sorunuyla ilgili Suriye rejimi ile kurulan bağlantı. İlişkilerin normalleştirilmesine karşı çıkanlar ile bu konuda koordinasyonu savunanlar arasında anlaşmazlık meydana gelmektedir. Mülteci işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Muin el- Murabi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Basil yaptıklarının sonuçlarını üstlensin. Biz meşruiyetini kaybetmiş bir rejimi tanımadık ve tanımayacağız” dedi ve Basil’ın, 2017 yılında da Muallim ile New York’da

buluştuklarını hatırlattı.

Mesajın içeriği açıklanacak

Basil mektubunda Lübnan’daki otoritelerin Suriyelilerin geri dönüşü konusunda desteklenmesiyle ilgili çabaları onayladıklarını söylerken Dışişleri Bakanlığı Basil’in söylediklerine dair daha fazla bir ayrıntı vermesede daha sonra mesajın içeriğinin açıklanacağını belirtti.

Marabi: Bu kanun tehlikeli

El- Marabi, bu konuyla ilgili oluşturulan bakanlık komisyonunda mültecilerle ilgili planı onaylamayan Basil’a yüklendi. Bu kanunla zorunlu göç ve evlerinden edilmiş mültecilerin geri dönüşlerini zorlaştırdığını söylerken ülkelerindeki zor durumun hala devam etmekte olduğunu belirtti. Marabi ayrıca “Rejim bu kararı uygularsa mültecilerin ellerindeki her şeyi kaybedecekleri konusunda endişe duyduklarına işaret ettik. Bu kanunun tehlikeli oluşuna ve Lübnan ile Avrupa’ya olumsuz yansımalarına ilk kez mülteciler için yapılan Brüksel konferansında dile getirdik” dedi.

“Bu kanun mültecilerin geri dönmesine engel”

Basil, el- Muallim’e gönderdiği mesajda “10. sayılı kanuna göre mülkiyet sahiplerinin mülklerinin kendilerine ait olduğunu kanıtlamaları için gereken ilan ve yayınlama prosedürleri için 30 gün mühletin tanınması yetersizdir. Bu durum mültecilerin mülklerini kaybetmelerine sebep olacak aynı zamanda ülkelerine dönmeyi teşvik etmeyecektir” dendi. Lübnan’ın bu konudaki tutumunu bir kez daha yenileyen Basil, mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönme hakları olduğunu ve dönüşlerini de siyasi çözüm gibi herhangi bir şarta bağlanmaması gerektiğini vurguladı.

Basil’den uluslararası örgütlere sorumluluk çağrısı

Basil, Antonio Guterres’e gönderdiği mektubunda ise BM’yi mültecilerin mülkiyet haklarını korumaları için gerekli önlemlerin alınması ve bu amaçla Suriye hükümeti ile iletişim halinde bulunmaya çağırdı. Basil ayrıca, uluslararası örgütleri de Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönmeleri ve mülklerinin korunması için tam bir sorumluluk almaya çağırdı. Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada “Lübnan Suriyeli mültecilerin bu kanundan haberdar edilmesinde büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Bunun sebebi Lübnan’da Suriyeli mülteciler alanında çalışan BM örgütlerinin uyguladıkları sonuçsuz, kısır siyasetlerdir. Lübnan hükümetinin bu kuruluşlardan istediği bilgiler gizlenmekte ve istenen şeffaflık gösterilememektedir. Yine Suriyeli mültecilerin geneliyle etkili bir iletişimde karmaşa söz konusudur. Ayrıca, onların bulunduğu yerler hakkında açık bir veri tabanı bulunmamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede Basil, BM’yi mülteciler konusunu acil ve kapsamlı bir şekilde yeniden ele almaya davet ederken ülkelerinde çatışmanın bittiği bölgelere dönmek isteyen mültecilere verilen sindirme politikasına karşı BMMYK’nin pasif tutumuna eleştiride bulundu.

Öte yandan Suriye Ulusal Koalisyonu, 10. Kanun konusunda uyarılarda bulunurken Koalisyon’un başkanı Abdürrahman Mustafa bu kanunun İran projesinin Suriye’ye sızmasına hizmet ettiğini, böylelikle mültecilerin Suriye’de ve iltica ettikleri devletlerde elde ettikleri mülkiyete el konacağını belirtmişti. Bu kanunla İran milisleri ve rejimin askeri operasyonlarından dolayı zorunlu olarak göç etmiş insanların geri dönüş haklarının elinden alındığını vurguladı.