Brezilya, Yüksek Mahkeme önünde gösteri yapmaya karar veren eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yanlıları ve muhalifleri arasında olası bir anlaşmazlığı önlemek için güvenlik güçlerini görevlendirdi.
Yüksek yargı organları önünde aylar süren gösteriler kapsamında Lula, serbest kalması halinde ülkede bu yıl düzenlenecek başkanlık seçimlerine aday olabilecek. Ancak söz konusu durumun tam tersi gerçekleşirse, eski lider çok yakın bir zamanda hapse girecek.
On binlerce Lula muhalifi, geçtiğimiz Salı akşamı başta Sao Paulo ve Rio de Janeiro olmak üzere çok sayıda şehirde sokaklara döküldü. Geçtiğimiz Pazartesi günü Rio de Janeiro’da yaklaşık 2 bin Lula yandaşının katıldığı gösteride de eski Devlet Başkanı Lula da Silva, “Yüksek Mahkeme’den sadece adil bir yargılanma istiyorum. Kişisel bir kazanç değil, hangi suçu işlediğimin söylenmesini talep ediyorum” dedi.
Ülkedeki en yüksek yargı organı olan söz konusu mahkeme, Lula’nın kazanması muhtemel başkanlık seçimlerinden 6 ay önce durumun kesin bir karara varması için 4 Nisan’da incelemelere başladı.
72 yaşındaki eski lider, hakkındaki yolsuzluk suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılırken, aleyhteki itirazlar karara bağlanıncaya kadar cezanın ertelenme ihtimalinin kabul edilmesini umuyor.
“Araba Yıkama Operasyonu” adlı büyük yolsuzluk skandalı soruşturmasını yürüten savcı Daltan Dalaniol, twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada bugünü “yolsuzlukla mücadelede kritik gün” olarak nitelendirdi.
Lula, inşaatçılık şirketleri Petrobras’tan ihale alabilmek için siyasetçi ve yöneticilere rüşvet ödemekle suçlanıyor. Ancak delil yetersizliğine dikkati çekerek, bu iddiaları şiddetle reddeden eski lider, suçlamaların devlet başkanlığı koltuğundaki yeni dönemini engelleme amaçlı olan “bir komplo” olarak görüyor.
Araba Yıkama Operasyonu soruşturmasında karar vericilerden olan Parana eyaleti Hakimi Anderson Furlan, AFP’ye yaptığı açıklamada “Brezilya yargı sistemi için tarihi bir an” ifadelerini kullandı.
2016 yılında yayınlanan Yüksek Mahkeme kararı, herhangi bir hapis cezası uygulamasının ikinci yargı kararının ardından başlamasını öngörmekte. Nitekim bu durum, Temmuz 2017’de hakkında verilen kararın ardından temyize başvuran, ancak Ocak ayı sonunda temyiz mahkemesi tarafından ret cevabı alan Lula için de geçerli. Fakat kararın askıya alınmasına izin veren bir hüküm, durumu değiştirebilir. Öyle ki teorik açıdan tüm mahkumların, durumlar sonuçlanıncaya kadar tutuklu yargılanmamasına izin verilmekte.
Geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen duruşmada Lula hakkında hüküm veren Sergio Moro’nun kişisel arkadaşı Hakim Furlan, “İki yıl sonra Yüksek Mahkeme davayı yeniden gözden geçirecek. Nitekim ifadeleri durumu değiştirebilir” dedi. Anderson Furlan ayrıca, “Pek çok kişi, bu değişikliğin yolsuzlukla mücadele açısından kötü olduğunu düşünüyor” açıklamasında bulundu. Fakat Lula’nın avukatları, masumiyet karinesine dayanarak kararın askıya alınması gerektiğini ileri sürüyor ve olası değişikliğin uzak olduğunu ifade ediyor. Öte yandan geçtiğimiz Pazartesi günü avukatlar, hakimler ve savcılar, Lula hakkında verilen kararın ertelenmesini talep etmek üzere binlerce imza içeren bir dilekçeyi de Yüksek Mahkemeye teslim etti.
Brezilya’nın güneyinde Lula’nın seçim konvoyundaki otobüslere ateş açılmasından sonra geçtiğimiz haftalarda ülkede gerginlik daha da arttı.
Bu çerçevede Yüksek Mahkeme Başkanı Carmen Lucia, geçtiğimiz Pazartesi günü bir açıklama yaparak herkesi sakin olmaya çağırdı. Lucia, “Sakinliğe ihtiyacımız var. Nitekim böylece inançsal farklılıklar bir sosyal kaos kaynağına dönüşmez” ifadelerini kullandı.