Güney Sudan’daki barış umutları gerçeğe dönüşüyor. Güney Sudan’daki silahlı gruplar ile hükümet arasında imzalanması beklenen anlaşma, ana muhalefet lideri Riek Machar’ın, bazı değişiklikler yapılması şartıyla kabul etmesinin ardından bugün imzalanacak.
Söz konusu anlaşma, hükümet, eski tutuklulardan oluşan bir grup ve Güney Sudan’ın başkenti Cuba’dan gelen bir grup siyasi parti tarafından imzalanırken, Machar grubu ve diğer bir grup partinin reddetmesi üzerine askıya alınmıştı.
Bir gün önce barış anlaşmasını imzalamayı reddeden Machar’ın kararındaki değişikliğin, kendisiyle yapılan yoğun görüşmeler sonucunda gerçekleştiği bildirildi.
Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Arabuluculuğun önderliğinde kendisiyle gerçekleştirilen yoğun müzakereler neticesinde Riek Machar, 30 Ağustos Perşembe günü barış anlaşmasının nihai metnini imzalamayı kabul etti.”
Anlaşma, bugün Sudan’ın başkenti Hartum’da imzalanacak.
İhtilaflı konular IGAD Zirvesi’nde ele alınacak
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Garibullah el-Hazar’ın yaptığı açıklamada, Sudan arabuluculuğunun, Machar’a, IGAD zirvesinde tartışılmasını istediği noktaların gözden geçirileceği taahhüdünde bulunduğu bildirildi. Tarafların anlaşmayı imzalamak için, sınırları belirleme mekanizmaları ve eyaletlerin sayısı hakkında IGAD Zirvesi tarafından kabul edilen düzeltmelerin güvence altına alınmasını talep ettikleri belirtildi.
Sözcü Garibullah el-Hazar, Machar grubunun, Addis Ababa turunda karar verilen bir sorunu gündeme getirdiğini belirtti. Bu sorunun, anayasayı inceleyecek bir komitenin kurulması ve Bakanlar Kurulu’nda karar almak için çoğunluk oluşturulması gibi Hartum müzakerelerine havale edilen ihtilaflı konulardan biri olmadığını kaydetti.
Öte yandan, Şarku’l Avsat’a konuşan Riek Machar’ın Resmi Sözcüsü Manoa Peter Garcott, imzanın bugün atılacağını, tartışmalı dört noktanın ise arabuluculukla belirleneceğini ve önümüzdeki dönemde ele alınacağını açıkladı. Ayrıca, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in, dün yapılan ortak açıklamada, belirtilen noktaları tartışmanın önemini vurguladığına ve nihai karara varmak için ortak bir IGAD Zirvesi gerçekleştirilmesi çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.
Müzakere heyeti ve koalisyon üyesi olan Stephen Lowell Naqour ise, Hartum’dan Şarku’l Avsat’a telefonla yaptığı açıklamada, “Çatışmalı taraflar, barış anlaşmasının nihai metninde, eyaletlerin sınırları, iktidarın bölünmesi ve Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin paylaşımı gibi konularda anlaşmaya vardı. Milletvekillerinin alt meselelerdeki yetkileri, anlaşmanın imzalanma sürecini etkilemeyecek” ifadelerini kullandı.
Güney Sudan devleti ile muhalifler, Haziran 2018’de ateşkes kararı almış; Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir himayesinde barış görüşmeleri başkent Hartum’da başlamıştı.
Tarafların, 25 Temmuz’da mutabakata varılan maddeler üzerinde ilk imzaları atmasını; 7 Temmuz’da tarafların güvenlik düzenlemeleri konusunda anlaşmaya varması ve 5 Ağustos’ta ise güç ve kaynakların paylaşımı konusunda bir anlaşmanın imzalanması izlemişti.