Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ın Erdoğan’la görüşmek zorunda kalmasından dolayı kendisini rahat hissetmediğini söylemesi basında geniş yankı buldu. Erdoğan da bu açıklamaya, “Türkiye’nin cumhurbaşkanı ile görüşmek onlar için bir artı değer” yanıtını verdi.
“10 günde bir Erdoğan ile görüşmek zorunda kalan benim”
Le Point dergisine konuşan Macron, dünya lideri olmanın göründüğü kadar ‘havalı’ olmadığını belirtirken, Erdoğan’la görüşmelerini buna örnek gösterdi. Le Point dergisinde yayımlanan söyleşisinde uluslararası sahnede ‘havalı’ gençlerden biri olmaya çalışıp çalışmadığı sorusuna, “Küresel arena pek de havalı bir yer değil” diyerek yanıt veren Macron, örnek vermesi istenince detaya girmeden, “10 günde bir Erdoğan’la görüşmek zorunda kalan benim” demişti.
Erdoğan, muhalefeti bastırmak, despotluğa meyletmek ve insan hakları gibi konularda sık sık AB değerleri ile çatışması sebebiyle, Avrupalı liderlerin eleştiri oklarına hedef oluyor.
Macron’un açıklamaları üzerine İstanbul’da gazetecilere konuşan Erdoğan, “Doğrusu tabii ne demek istediğini çözme noktasında değilim. Onu sayın Macron’dan öğrenmek lazım. Benim bildiğim tek şey var; görüşme talebinde bulunduklarına göre, ben görüşme talebini reddetmeyi arzu etmem. Çünkü dostları çoğaltmak isterim. Fakat o dergiye verilende, bir olumsuzluk değil tam aksine Türkiye’nin cumhurbaşkanıyla görüşmenin onlar için bir artı değer olduğunu düşünürüm” İfadelerini kullandı.
Macron ve Erdoğan arasındaki en son telefon görüşmesi 27 Ağustos’ta Türkiye’de tutuklanan Fransız gazeteci ile ilgili olmuş. Macron, görüşmede 26 Temmuz’dan bu yana tutuklu bulunan Fransız gazeteci Loup Bureau’nun kısa süre içinde ülkesine dönmesi yönündeki temennisini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmişti. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Elysee Sarayı, Macron’un cezaevinde bulunan gazetecinin tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi ve bir an önce serbest bırakılarak ülkesi Fransa’ya dönmesi talebini Erdoğan’a ilettiğini kaydetti. İki liderin bakanlar statüsünde temasların devam etmesinde ittifak ettiklerini ve en yakın zamanda olumlu bir netice almayı dilediklerini belirtti.
Geçtiğimiz hafta cuma günü Fransız basına konuşan Loup Bureau’nun Avukatı Martin Bradil, “Gazetecinin serbest bırakılması yönündeki talebimiz Türkiye tarafından reddedildi” dedi. Ajansların Avukat’tan naklettiği bilgilere göre, geçtiğimiz ağustos ayında, ‘silahlı terör örgütüne mensubiyetten’ tutuklu bulunan gazeteciyle ilgili Türk mahkemelerine sunulan, ‘tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması’ taleplerinin reddedildiği aktarıldı.
Öte yandan Bureau’yu destekleyen bir komite, Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, tahliye talebinin reddedilmesi gazetecinin bir ay daha parmaklıklar arasında geçireceği anlamına geldiğini, serbest bırakılmasını ümit ediyorsa eğer, devlet başkanının bizzat olaya müdahil olması gerektiği ifadeleri yer aldı. 15 Ağustos’ta Elysee Sarayın’dan yayınlanan bildiride, Cumhurbaşkanı Macron’un konuyla ilgili hafta içinde konuşmak üzere anlaştığı Türk mevkidaşına davayla ilgili endişelerini dile getirdiği belirtildi.
Gazetecilik bölümünde yüksek lisans yapan 27 yaşındaki Bureau, Türkiye tarafından terörist olarak görülen Kürt savaşçılarla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.
Suriye’nin kuzeyinde bulunan PYD birlikleri hakkında 2013 yılında Fransa merkezli TV5 Monde’nin yayın yapması üzerine, Bureau hakkında soruşturma açılmıştı. TV5 Monde kanalı ve ‘Sınır Tanımayan Muhabirler’ adlı kuruluşun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş tutuklu gazetecinin tahliye edilmesi çağrısında bulundu.
Cezaevinde Bureau’yu ilk defa ziyaret eden delegeler, 11 Ağustos’ta Paris’te tutuklu gazeteciye destek yürüyüşü düzenlemiş ve büyük bir grup gazetecinin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunmuştu.
Geçtiğimiz Haziran ayında da National Geographic dergisi adına bir rapor hazırladığı esnada, terör örgütü bağlantısı olduğu iddiasıyla, Türkiye’nin Güneyinde bulunan Batman ilinin bir köyünde 8 Mayıs’tan beri tutuklu bulunan Fransa vatandaşı kameraman Matthias Depardon (37) sınırdışı edilmişti.