Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Macron ‘baget’ ekmeğin UNESCO’nun miras listesine eklenmesini istedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dışının gevrekliği ve içinin yumuşaklığı ile bilinen ve dünyanın hayran olduğu Fransız altın ‘baget’ ekmeğinin, UNESCO’nun maddi olmayan kültürel miras listesine eklenmesini istediğini belirtti.

UNESCO, geçtiğimiz Aralık ayında İtalya’daki Napoli’nin pizzacılık geleneğini de listeye eklemişti. O halde ‘baget’ neden eklenmesin?

Europe 1 radyo ağının bildirdiğine göre, Macron, cuma günü yaptığı açıklamada, “Bageti yapma beceri ve ayrıcalığımızı korumalıyız. Bu nedenle dünya mirası listesine eklenmesi gerekmekte” şeklinde konuştu.

“Baget ekmek, Fransa’da günlük hayatın bir parçası ve özel bir tarihe sahip” ifadelerini kullanan Macron, Miras listesine eklenmesi başvurusuna ilişkin, İtalya Napoli’nin pizzacılık geleneğinin nesilden nesle günümüze kadar gelmesi ile tanındığını söyledi.

Geleneklerine göre pizza hamurunu ellerinde ustalıkla çevirdiği sırada şarkı söyleyen pizza ustasının maharet ve kültürünün önemine işaret edildi.

Macron, ayrıca “Biliyorum ki fırıncılarımız, UNESCO’nun pizzalarını tanımasını sağlamada Napoli halkının başarısını gördüler. Haklı olarak neden baget ekmek eklenmediğini merak etmekteler” ifadelerini kullandı.

UNESCO, geçtiğimiz Aralık ayında, İsviçre Basel Karnavalı, Kırgızistan’da ata binmeyi, Endonezya’da gemi inşaatının yanı sıra Alman müzik aleti olan Organ’ın yapımını da ‘maddi olmayan kültürel miras’ listesine eklediğini açıkladı

Un, tuz, su ve maya ile yapılan ince uzun somun ekmeğe ‘Baget’ denmekte. Ekmek fırına sürülmeden önce buharın çıkması ve genişlemesi için üst yüzeyine kesikler atılır.

Fransız kanunları, en eski Fransız pastacıları tarafından üretilen bagetin üzerine herhangi bir ilave madde eklenmesini yasaklamaktadır. Fransa’nın farklı bölgelerinde, bagetlerin boyutları farklı olup, bagetlerin ortalama uzunluğu 60 ila 70 santimetre arasında değişiyor. Çapı 6 ila 10 cm arasında değişir ve sadece 200 ila 300 gram ağırlığındadır.

Ekmeğin kabuğu koyu karamelli gibi sert ve renkli olmalıdır. Bagetin içinin rengi kaymak gibi olmalı, ayrıca eşit olmayan boyut ve aralıkta hava delikleri bulunmalı.

İyi baget, biraz viskozite, nemli ve ceviz aromalı olmalıdır.

Bu ekmek ilk üretildiğinde, zengin sınıfına ayrılan özel bir ekmek olarak nitelendirildi. Fırıncılar büyük kar elde ettikten sonra baget fiyatı, Fransa’da tüm toplumsal tabakaların ulaşabileceği derecede indirildi.