Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu’nda ‘diyalog ve çoğulculuğu’ savunarak yaptığı konuşmasında, küresel siyasi sistemin, barışın tesis edilmesini engelleyen bir takım krizlerle karşı karşıya olduğuna dair uyarıda bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasından kısa bir süre önce kürsüye çıkan Macron, 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın İran’ın nükleer programını sınırlandırdığını söyleyerek, Trump’un anlaşmadan çekilme kararının, İran askeri planlarını durdurmada etkisiz olduğunu ima etti.
Macron, “İran’ın nükleer silah edinme yolunda olduğunu biliyoruz. İran’ı ne durdurdu? İran nükleer anlaşması. Bir yıl önce söylediğim gibi bugün bölgedeki tansiyonu artırmamak ve nükleer, balistik ve bölgesel sorunları çözecek bir takvim belirlemek gerekiyor. Bunu diyalog ve çoğulculuk içinde yapmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmasında İsrail-Filistin sorununa da değinen Macron, “İsrail’e olası barış anlaşmasını tehlikeye atacak siyaseti derhal bırakması çağrısında bulunuyorum. İsrail’in bu yolda devam etmesi yanlış” ifadelerini kullandı.
“Suriye halkı adına karar veremeyiz”
Konuşmasında Suriye krizine de değinen Macron, Suriye halkının terör karşısında çok bedel ödediğini belirterek şu ifadeleri kullandı; “Artık Suriye halkı adına karar veremeyiz. Ama yol ve yöntem inşa ediyoruz. İnsani krizi çözmenin yanında özgür seçim ve siyasi çözüm yoluyla kalıcı bir siyasi çözüm oluşturmak için BM ile koordineli hareket etmeliyiz. Suriye’de barışı sağlamak ve kalıcı bir siyasi çözümü inşa etmemiz gerekiyor” dedi.
Genel Kurul’daki konuşmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, İran’ın petrol satışını yapabilmesi halinde petrol fiyatlarının düşeceğini söyledi.
Erdoğan’dan yaptırım eleştirisi
BM Genel Kurulu’nda söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’yi isim vermeden eleştirerek, “Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılması karşısında hiçbirimiz sessiz kalamayız” dedi.
Ticari anlaşmaların keyfî bir şekilde iptal edildiğine dikkat çeken Erdoğan, “Dünya ticaret düzeninin tek taraflı kararlarla bozulmasına engel olmak için hep birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Bugün bazı ülkeler ısrarla kaos çıkarmaya çalışıyor. Şu anda hep birlikte böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Üstelik bu tutumun tehdit diliyle, dayatmayla, ikili ilişkilerin geçmişinin tümden yok sayılmasıyla ortaya konması üzüntümüzü daha da artırıyor” diyerek dünyanın yeni bir ekonomik kırılma yaşamasını hiç kimsenin istemeyeceğine işaret etti.