Muhalefeti destekleyen binlerce insan Madagaskar’ın başkent Antananarivo’nın merkezindeki 13 Mayıs meydanında Hery Rajaonarimampianina’nın acilen Cumhurbaşkanlığından istifa etmesi için toplandı.
Muhalefet geçen haftadan bu yana seçim yasasının değiştirilmesi talebiyle kitlesel protestolar düzenliyor.
Muhalefetin iktidar tarafından yasaklanan ilk gösterisi, güvenlik güçleriyle tehlikeli çatışmalara dönüştü. Protestoculardan en az iki kişi öldü. Polis kurşunuyla 15 kişi yaralanırken ordu ise protestoculara karşı gerçek mermi kullanmakla suçlandı.
Cumhurbaşkanının partisinden temsilciler ve muhalefet, krizi çözmek için Afrika Birliği himayesi altında çarşamba akşamı yapılan müzakereler de sonuçsuz kaldı.
Dün 13 Mayıs meydanında “Geri çekil katil Rajou” yazılı bir afiş dikkatleri çekti. Alkışlar arasında konuşma yapan muhalif milletvekili Ranto Ratokomanga “Cumhurbaşkanımızın ismini kaldırmalıyız” çünkü bize göre Rajou Cumhurbaşkanı değil ve isminin yerine “Rajou git” yazmalıyız dedi.
Muhalefet anayasa mahkemesine Hery Rajaonarimampianin’yı görevden almak için dilekçe verdi. Antananarivo’daki günlük gösteriler bir hafta önce başladı. 2013 sonundaki seçiminden bu yana devlet başkanını hedef alan ilk ciddi isyanı oluşturuyor.
Eski Darbeci Rajoelina tekrar sahnede
Rajou Narimambianna yılın sonunda ikinci dönem için aday olup olmayacağını henüz açıklamadı. Ancak 2002’den 2009’a kadar olan ana muhalifleri Marc Ravalomanana ve 2009’dan 2014’e kadar yönetilen Andry Rajouelina mevcut sisteme karşı hazır olduğunu belirtti.
2009’da başkent Antananarivo Belediye Başkanı Andry Rajoelina askeri de kendi safına çekerek kendi önderliğinde bir hükümet kurulduğunu açıklamış, bu açıklama hukukçular tarafından darbe olarak yorumlanmıştı. Rajoelina’nın açıklaması sonrası devlet başkanlığı sarayına yürüyen destekçileri güvenlik güçleri ile çatışmış, Ravalomanana’da görevini bırakarak Güney Afrika Cumhuriyeti’ne sürgüne kaçmıştı.
Rajoelina kendisinin ilan ettiği geçici hükümet ile yönetimi ele almış, 2010 yılında gerçekleştirilen yeni anayasa referandumu sonrası görevi yeni seçimler yapılana kadar devam edeceğini ifade etmişti. 2011 yılının ilkbahar aylarında yapılması planlanan yeni devlet başkanlığı seçimleri birçok kez ileri bir tarihe ertelenmiş, iki yıllık bir gecikmenin sonucunda seçimlerin ilk turu 25 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş, en yüksek oyu alan iki aday arasında da gerçekleştirilen ikinci turun 20 Aralık 2013 tarihinde yapılması sonrası geçici olarak oturduğu devlet başkanlığı makamını 4 yılın sonunda Hery Rajaonarimampianina’ya teslim etmişti.
Madagaskar Cumhuriyeti anayasa ile yönetilen bir cumhuriyet. Ülke çok partili bir siyasi sisteme sahip ve merkezi bir yöntem ile Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetilmektedir. Madagaskar devlet başkanı beş yıllık süreç için seçilmekte.