Yunanistan’ın Başkenti Atina’da, Aleksis Çipras Yönetimi’nin komşu ülke Makedonya ile ilgili önerdiği isme karşı çıkan yüz binlerce kişi gösteri düzenledi. Ülkenin birçok noktasından Sintagma Meydanı’na akın eden göstericiler, “Makedonya Yunandır, Makdeonya’dan elinizi çekin” yazılı pankartların yanı sıra çok sayıda Yunan bayrağı taşıdı.
Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor. Yunanlar, “Makedonya” isminin Yunan olduğunu iddia ederek, Makedonya Cumhuriyeti’nin bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor.
Gösterilere Samaras da katıldı
Gösterilere katılım gösteren büyük halk kitlelerinin yanında siyaset dünyasından önemli isimler de vardı. 1991 yılında isim krizinin çıktığı sıralarda Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan şimdilerde ise Muhafazakar sağcı kanadın liderliğini üstlenen Antonis Samaras da göstericiler arasında boy gösteren isimlerdendi. Bunun yanı sıra belediye başkanları, din adamları ve ordu komutanları gösteriler esnasında bayrak salladı.
“Makedonya Yunandır”
Gösterilerde 93 yaşındaki ünlü besteci Mikis Teodorakis kalabalığa karşı yaptığı konuşmada, “Makedonya Yunandır, bugün de böyledir ve sonsuza kadar da böyle kalacak. Makedonya, Her zaman Yunan halkının birliği için mücadele etmiştir. Bu büyük sorunu el birliği yaparak atlatmalıyız. 1967-1974 Yunanistan askerî cuntasının askeri diktatörlüğüne karşı mücadele eden kahramanlara dikkat çekmek istiyorum, zira ülkesini seven, haklı isteklerini savunan, milliyetçi sayılamaz. Baskılara boyun eğmeyin’’ ifadelerini kullandı. Ancak ülkenin aşırı solcuları tarafından “milliyetçilik yaptığı” gerekçesiyle suçlanan Theodorakis’in evine önceki gün kırmızı boyalar atılmıştı.
15 gündür devam eden gösteriler, Makedonya’nın ismiyle ilgili ülkede yapılan ikinci protesto gösterisi oluyor. Gösteriler büyük ölçüde yurtdışında ikamet eden Yunan toplulukları, emekli askeri kulüpler, Yunan-Makedon kilise ve kültür dernekleri tarafından organize ve finanse edilmekte.
Katılımın bir milyondan fazla olmasını istiyorlar
Organizatörler gösterilere katılımın bir milyondan fazla olmasını istiyor. Yani 21 Ocak tarihinde Yunan şehri Makedonya’nın başkentinde düzenlenen gösterilerin üç katı demek oluyor. Organizatörlerin verdiği rakama göre göstericilerin sayısı 400 ila 500 bin arasında değişiyor. Göstericilere ait 2 bin 500 otobüsten oluşan bir kafilenin yanı sıra Girit adalarından da iki feribot meydanlara akın eden göstericileri taşımıştı.
“Tarihi çarpıtmak istiyorlar”
Zamanında yunan topraklarından sürgün edilen Aliya Sariels gösteriler için ABD’den geldiğine işaret ederek, “Makedonya Yunan’dır başka da değil. Tarihi çarpıtmak istiyorlar, bütün dünyanın bunu bilmesi için mücadele etmeliyiz’’ ifadelerine yer verdi.
Eski Yugoslavya Cumhuriyeti 1991’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana Makedonya problemi henüz çözülemedi. Atina, Makedonya isminin kendi kültürel değerlerine ait olduğunu ifade ediyor.
“Karar vermenin zamanı geldi’’
Yunan vatandaşları, sorunun sadece isim olmadığını tarihi ve kültürel sorunlara dikkat çekerek Üsküp yönetimini, “Makedon kimliğini” çalmaya çalışmakla suçluyor. Ancak Yunan Hükümeti bazı şartlar karşılığında Makedonya kelimesinin Kuzey Makedonya veya Yüce Makedonya olarak değiştirilebileceğini mümkün görürken, göstericiler bunu kesin bir dille reddediyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununu çözmek için atadığı arabulucu Matthew Nimitz, iki ülkenin başkentinde aktif faaliyet yürütüyor. Nemitz, Pazartesi Atina meydanında yaptığı konuşmada, “Şimdi karar vermenin zamanı geldi’’ demişti.
“Çözümsüzlük, milli çıkarlarımıza hizmet etmiyor”
Hükümet kanadından gösterilere ilişkin, “Yapılan gösteriler bizim bu konuda çözüm üretme ve balkan topraklarını istikrara kavuşturma irademizi etkilemeyecek” şeklinde bir değerlendirme yapıldı. Aleksis Çipras ise, “Çözümsüzlük, milli çıkarlarımıza hizmet etmiyor” ifadesini kullandı.
Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının Nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.
Büyük İskender Havalimanı’n ismi değiştirilecek
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Davos’ta görüşmesinin ardından müzakerelerdeki kararlılıklarının göstergesi olarak Üsküp’teki Büyük İskender Havalimanı ve aynı ada sahip otoyolun isimlerinin değiştirileceğini açıklamıştı.
Yapılan anketlere göre ise Yunan halkının çoğunluğu “Makedonya” isminin kuzey komşuları tarafından kullanılmasına karşı çıkıyor.