Batı Afrika ülkesi Mali’de 28 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adayların hiçbirinin yüzde 50’den fazla oy alamaması üzerine yapılan ikinci tur seçimleri bugün başladı. Seçimleri kimin kazanacağından çok ülkede en çok merak edilen konuların başında Sahel bölgesine yönelik barış anlaşması yer alıyor.
Uluslararası toplum, Mali’de bugün başlayan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazananın, 2015 yılından beri devam eden sorunlu Sahel bölgesine yönelik barış anlaşmasını yeniden canlandırmasını umut ediyor.
Olağanüstü hal devam ediyor
Ülkede, Kasım ayında dördüncü yılına girecek olan ve Tuareg isyancılarının da katılımıyla varılan anlaşmaya rağmen, olağanüstü hal durumu hala devam ediyor.
Etnik çatışmalarla karşı karşıya olan ülkede yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın bir dönem daha ülke yönetiminde kalması bekleniyor.
Siyasi analist: Keita kazanır
Siyasi analist Süleyman Drabo, AFP’ye verdiği demeçte, “Keita kazanır. Asıl soru Keita’nın 2013’te olduğu gibi kazanıp kazanmayacağıdır” yorumunda bulundu.
28 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adayların hiçbirinin yüzde 50’den fazla oy alamaması üzerine seçimler ikinci tura kalmıştı.
Oyların çoğunluğu Keita’da
Devlet televizyonunda açıklanan resmi sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita yüzde 41.42, ana muhalefet lideri Soumaila Cisse ise yüzde 17,8 oy almıştı.
AB gözlemcileri hükümete ikinci turda daha fazla şeffaflık çağrısında bulunarak, ilk tur seçimlerin sonuçlarının detaylı bir listesinin yayınlanmasını istedi. Mali hükümeti ise, taraflara seçim sürecine zarar vermekten kaçınma çağrısında bulundu.
Terörle mücadele
Mali’de sadece bu yıl etnik çatışmalar nedeniyle yaklaşık 300 sivil hayatını kaybederken, Cumhurbaşkanı Keita saldırıların ‘şiddet ve terörizmin kalıntılarından’ kaynaklandığını söyleyerek, devletin şiddetle mücadelede ‘muazzam bir mali çabada’ bulunduğu belirtti.
Ülkedeki yaşam standartlarındaki düşüş de bir diğer endişe kaynağı oldu. Mali, 2017 ve 2018’de Afrika’daki en büyük pamuk üreticisine dönüşüp, ekonomisi birkaç yıldır yıllık yüzde 5’ten fazla büyüse de, Dünya Bankası’na göre kişi başına düşen gelir 2014’ten beri düşüş gösteriyor. Mali’deki 18 milyon insanının neredeyse yarısı yoksulluk içinde yaşıyor.