Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Manama Diyaloğu’nda İran’ın müdahalelerini durdurma fikri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bahreyn’de düzenlenen Manama Diyaloğu Güvenlik Konferansı’na, Ortadoğu’da güç dengesi sorununun yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile Mısır, Ürdün ve ABD’nin bölgedeki İran müdahalelerine karşı koymayı amaçlayan yeni bir ittifak oluşturmasına yönelik fikir hakim oldu.

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, radikalizm ve terör tehdidiyle mücadele kapsamında uluslararası toplumun dayanışmasının önemine dikkat çekti.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife ise, Körfez güvenlik ittifakının oluşturulması konusuna değinerek, bunun gelecek yıl faaliyete geçeceğini belirtti.

Körfez bölgesinin, Ortadoğu’daki istikrarın bir dayanağı olarak kalacağına vurgu yapan Bakan, ABD’nin stratejik Ortadoğu ittifakı kurma önerisinin öneminin altını çizerek, bu ittifakın bölgedeki güvenlik ve refahın güçlenmesine katkıda bulunacağına dikkat çekti.

Washington’un ifade ettiğine göre, Ortadoğu stratejisi, İran ve radikalizmle etkin mücadele etmeyi amaçlıyor.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, geçtiğimiz ay Kuveyt’te düzenlenen, Körfez ülkeleri, Mısır ve Ürdün Genelkurmay Başkanlarının bir araya geldiği toplantıda, Tahran ile mücadele etmek amacıyla bir NATO-Arap oluşumu üzerinde çalışma çağrısında bulunmuştu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı, bölgesel istikrarı sağlamak adına, çevre ülkeler ile yurt dışındaki müttefikler arasındaki ittifak ve ortaklıkların önemini vurgulayarak, uluslararası ortakların küresel ekonomiye olumlu katkıda bulunan istikrarlı, müreffeh ve çatışmasız bir Ortadoğu yaratmadaki rolünün önemine dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı, Katar’ın KİK üyesi ülkelerin politikalarına müdahale etme girişimlerinin, üye ülkeler arasında imzalanan anlaşmalara ters olduğunu da kaydetti.

Bakan, Katar’ın bölgeyi etkileme teşebbüsünün yanı sıra İran’ın devrimini ihraç etme veya ajanlarıyla daha fazla toprağı kontrol etmeye devam etme arayışını örnek göstererek, bölgedeki bazı ülkelerin hegemonyasını başkalarına dayatma girişimlerine işaret edip, yaşanan krizler arasında bir bağlantı olduğuna vurgu yaptı.

Mattis: Rusya Ortadoğu’daki konumumuzu değiştiremeyecek

Bahreyn’deki Manama Diyaloğu Güvenlik Konferansı’nda konuşan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, bölgedeki Rus varlığına değinerek, Rusya’nın, ABD’nin Ortadoğu’daki yerini almasının mümkün olmadığını ifade etti.

Suriye’deki Rus etkisine ve Beşşar Esed’e desteğine atıfta bulunan Mattis, Rusya’nın Esed’in halkına karşı işlediği suçları görmezden gelmesinin, temel etik ilkelere olan bağlılığını yitirdiğini kanıtladığına işaret etti.

ABD’nin ‘İran’ın ne yaptığını bildiğini’ söyleyerek, Washington’un bölgedeki İran’ın müdahalesini durdurmak için çalıştığını dile getiren Mattis, “Elimizde, İran tarafından bölgeyi istikrarsızlaştırmak için kullanılan bazı İran silahları var” diyerek, İran’ın eylemlerinin Washington tarafından kabul edilmediğini söyledi.

İran halkının kendi hükümetinin aksine barışçıl olduğunu vurgulayarak, “Halk, ülkesinin politikasından memnun değil” diyen Mattis, İran’ın, uluslararası ulaşımı tehdit etmeye ayrıca Yemen’deki Husi milislerini silah ve teçhizatla beslemeye devam ettiğini kaydetti.

ABD’nin, İran’ın nükleer programını gelişmesi karşısında eli kolu bağlı kalmayacağını ileten Mattis, “Körfez ülkeleriyle ortaklık bizim için vazgeçilmez ve devam edecek” dedi.