Dünya, İngiltere Prensi Harry ile hafta sonu dünya evine giren ABD’li eski oyuncu Meghan Markle’ın gelinliğini konuşuyor. Givenchy’nin baş tasarımcısı Clare Waight Keller tarafından tasarlanan gelinlik yaklaşık 200 bin sterline mal oldu. Markle’ın bu oldukça pahalı gelinliği sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Kimileri gelinliği sade ve şık bulurken, kimileri de ‘demode’ ve ‘basit’ olarak nitelendirdi. Gelinliğin, Danimarka Prensi Frederick’in 2004 yılında evlendiği eşi Prenses Mary’nin gelinliğinin kopyası olduğunu iddia edenler dahi oldu.
Gelinliğin tasarımcısı ile ilgili çok sayıda isim öne sürüldü ancak tüm bu isimler arasında belki de göz önünde olmayı sevmediği için Givenchy’nin baş tasarımcısı Clare Waight Keller akıllara gelmedi.
Tasarımı beğenmeyenlerin eleştirilerine göre, gelinlikte Haute Couture kanunun temel unsuru olan ‘vücut detaylarına uygun olma’ kuralı yoktu. Diğer eleştiriler ise gelinliği diğer hazır gelinliklerden ayırt edecek herhangi bir detayın olmadığı ve maliyetinin 200 bin sterlinin en fazla yüzde 10’u olduğu yönünde.
Gelinliği beğenen kesimse Haute Couture’un lüks değil zarafet ve rahatlık ile öne çıktığını ve sahibinin karakterini yansıtması gerektiğini savundu. Markle gelinliğinin içinde kendini mutlu ve güvende hissetti. Bu, gelinin bakışlarına ve hareketlerine de açıkça yansıdı. Birçok kişi için Meghan Markle, külkedisi hikayesinin modern bir versiyonunu yaşıyordu ancak Markle, gösterişli bir gelinlikten uzak durarak bu hikâyenin dışında kalmak istediğini gösterdi.
Gelinlikteki siyasi mesaj
Gelinlik nakış ve işlemeler yönünden eksikti ama son derece romantik ve hayalperest olduğu kadar kişisel ve politik sembollerle doluydu. 5 metre uzunluğundaki ipek tül duvak, İngiliz Milletler Topluluğu’nun 53 ülkesini temsil eden çiçeklerle işlenmişti. Bu çiçeklerden bazıları Kensington Sarayı’nın ve Markle’ın doğduğu Los Angeles’ın sembol çiçekleriydi.
Gelinliği beğenenler, tüm bu detayların Meghan’ın göz alıcı olması için yeterli olduğunu ve ilk evlilik deneyimi olmadığı için gelinin rahatlığı göz önünde bulundurduğunu vurguladı. Markle bu seçimiyle dolaylı olarak modern bir kadın imajı da çizdi.
Keller’ın tasarımı tabuları yıktı
Saraydan yapılan açıklamaya göre Meghan Markle, bu yılın başında ilk kez tasarımcı Claire White Keller ile tanıştı ve kişiliğini yansıtan bir gelinlik tasarlaması için kendisiyle anlaştı.
Keller’ın ismi kimsenin aklına gelmese de Markle seçiminde haklı çıktı. Bir Amerikalı ile evli olan Claire White Keller, aynı zamanda Givenchy’nin ilk kadın sanat yönetmeni. Keller, son zamanlarda yaptığı tasarımlarla İngiliz ve Fransızların farklı zevklerini bir arada toplamayı başarabildiğini kanıtladı. Keller’ı, 2011 yılında Kim Kardashian’ın gelinliğini tasarlayan İtalyan tasarımcı Riccardo Tisci gibi tasarımcılardan ayıran özellik ise, tarzının daha ‘sakin’ olması. Tisci ve Keller aynı modaevinde çalışmasına rağmen iki tasarımcı arasında büyük farklar var. Keller’ın tasarımları, Givenchy imzasını taşıyan ve kendilerini güvende hissettiklerini söyleyen Audrey Hepburn, Grace Kelly ve Jacqueline Kennedy gibi isimlerin tasarımlarına benzetildi. Tüm dünyanın gözü önünde bir Prens ile evlenecek olan Markle’ın düğün gününde hissetmek istediği şey de tam olarak ‘güven’di. Gelinliğin tasarımı, gelenek ile rahatlık ve hareket özgürlüğünü birleştirmek zorundaydı. Tasarımcı Keller’ın, gelinliğin kuyruğundan tacına kadar gözettiği esas unsur bu oldu. Tüm detaylarıyla 1950’lerdeki Hollywood yıldızlarının güzelliğini çağrıştıran tasarım oldukça kadınsı ve zarifti.
Meghan Markle için tasarladığı gelinlik beğenilse de beğenilmese de Keller, ‘Kraliyet gelinliği tasarımcısı’ olarak tarihe geçecek. Tasarım Markle’ın kişiliğini yansıtmasının yanı sıra İngiliz kraliyetinin bazı geleneksel unsurlarını değiştirmede de başarılı oldu. Markle, Cambridge Düşesi Kate Middleton’dan farklı olduğunu da ispatladı. Düğünün ona ait olduğunu ve düğüne katılanların yalnızca misafir olduğunu hissettirmeyi başardı. Bunun en büyük kanıtları, siyahi bir Amerikalı rahibin çifte aşkla ilgili bir konuşma yapması ve Karen Hibson ve Kraliyet Korosu Ben E. King’in ‘Stand By Me’ şarkısını seslendirmesiydi. Meghan ve Harry çifti hiç kimseyi taklit etmeden, kendileri için neyin uygun olduğunu bizzat kendileri seçerek şahsiyetlerini ortaya koydu. Tüm bunlar, hatta yalnızca Markle’ın gelinliğinin sadeliği dahi, İngiliz geleneğinde ortaya çıkan değişimin bir işaretiydi.