Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Merkel ve Macron, Trump’a karşı birleşti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Berlin/Şarku’l Avsat

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün, ‘Ulusal Yas Günü’ (Volkstrauertag) törenine katılmak üzere Almanya’ya gitmesi bekleniyor. Her yıl 18 Kasım’da Almanya’da uzlaşı, anlayış ve barışın ön plana çıkarıldığı Ulusal Yas Günü’nde dünya savaşının kurbanları anılıyor.

Ulusal Yas Günü bu yıl, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un temel konulardaki görüş farklılıklarına rağmen ABD Başkanı Donald Trump ve popülizmin yükselişi karşısında birleşerek aralarındaki anlayış ve dayanışmaya dair işaretlerin iki katına çıktığı bir döneme denk geldi.

Macron ve Merkel, geçtiğimiz hafta Paris’te gerçekleşen Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100’üncü yıl dönümü töreninde bir araya gelerek, bu yıl ki resmi toplantılarını ikiye katladılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile daha çok törensel bir anlam ifade eden görüşme sonrasında Almanya Parlamentosu’nda konuşma yapacak. Macron, Haziran 2000’de dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın ardından Almanya Parlamentosu önünde konuşan ilk Fransız cumhurbaşkanı olacak.

Macron’un konuşmasında, daha önce belirttiği Avrupa ordusu kurma planını yinelemesi bekleniyor. Macron’un önerisi her ne kadar ABD Başkanı’nı öfkelendiriyor olsa da Merkel, Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda (AP) öneriye açık destek verdi. Macron’un parlamentodaki konuşmasının ardından Merkel ile Avrupa tabanını harekete geçirmenin yollarını görüşmek üzere bir toplantı düzenlemeleri bekleniyor.

İki ülke, yüz milyarlarca euroyu bulması beklenen bütçe konusunda anlaşmaya varmadan önce geçtiğimiz Cuma günü, Macron’un en önemli yatırım destek planlarından biri olan euro bölgesi bütçe tasarısının ana hatları üzerinde uzlaşıya vardılar.

Almanya sadece bu bütçenin prensibini kabul etti. Kullanımıyla ilgili olarak ise çok sert şartlar getirdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu üyelerinden biri olan İtalya da dahil olmak üzere, dünyada popülist akımların yükselişe geçtiği bir dönemde Alman Federal Meclisi Üyesi Wolfgang Schauble, yaptığı açıklamada, Macron ve Merkel’in birlik gösterme ve ikili ilişkilere ‘yeni bir ivme’ kazandırmaya çalıştıklarını düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Macron ve Başbakan Merkel, birlikte olduklarını göstermeye çalışırken iki ülke arasında Avrupa savunması, euro bölgesi reformu ve internet devlerine vergi uygulanması gibi temel meselelerde devam eden görüş ayrılıkları olduğunu da gizlemiyorlar. İki ülke arasında Ekim sonunda patlak veren son görüş ayrılığı, Suudi Arabistan’a yapılan silah satışlarıyla ilgiliydi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin üzerine gölgele düşürdü.

Fransa ve Almanya’da, Merkel’in 2017’de yeniden seçilmesinden bu yana Macron’un isteklerini desteklemeye yönelik eksikliğini eleştiren sesler yükseldi. Bu eleştiriler, Avrupa ordusu kurulmasına yönelik yapılan ortak çağrı için de geçerliydi. Bu konuda üstü örtülü bir yol izleyen Merkel, yalnızca böyle bir gücün ‘NATO’ya karşı’ oluşturulmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan Fransa ve Almanya arasında özellikle 2040 yılında Rafale ve Eurofighter Typhoon uçaklarının yerini alacak bir savaş uçağı yapımı başta olmak üzere ortak silah projeleri uygulanıyor.

İki ülke arasındaki meselelerden biri de GAFA grubu olarak bilinen ‘Google, Apple, Facebook ve Amazon’ gibi internet devlerinin vergilendirilmesi. GAFA grubu şu anda Avrupa’da neredeyse hiç vergi ödemiyor.

Macron, Aralık ayından bu yana konuyla ilgili bir Avrupa memorandumu çıkarmayı umarken Merkel Fransa’nın Strazburg şehrinde yaptığı konuşmada, açıkça vergilerle ilgili uluslararası bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Elysee Sarayı’ndan bir kaynak, “Fransızlar ve Almanlar, sadece açıklamalarımıza bakmıyor. Aynı zamanda bu açıklamaları hayata geçirebilme yeteneğimizi de takip ediyorlar” şeklinde konuştu.

Diğer yandan Konrad Adenauer ve Charles de Gaulle arasında imzalanan Fransız-Alman dostluk anlaşmasından 56 yıl sonra Ocak ayında, ‘Elysee Antlaşması’nın yeni bir versiyonunun imzalanmasıyla birlikte yeni bir sembolik sayfa açılması bekleniyor.