Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Merkel’den Euro Bölgesi için yeni para fonu önerisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Aylar süren sessizliğinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Euro Bölgesi’nin geleceği hakkındaki önerilerine, IMF benzeri bir para fonu oluşturulmasını isteyerek karşılık verdi.

Almanya Şansölyesi Merkel, Eylül 2017’de Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı (Brexit) sonrası, özellikle birliğin mali durumuna yönelik reformlarla Euro Bölgesi’ni yeniden canlandırma amacıyla öne sürülen önerilere karşı sessiz kalması sebebiyle çeşitli eleştirilere maruz kaldı.

Merkel, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin röportajında, yaklaşık bir ay sonra yapılması planlanan AB Zirvesi’nde, Avrupa’nın kapsamlı bir reform yapılması konusunda uzlaşıya varmasını beklediğini belirtti.

IMF yerine EMF önerisi

Öte yandan İtalya’da, AB’ye karşı şüpheci tutumuyla bilinen yeni koalisyon hükümetinin göreve başlaması, Merkel’in FAZ’a verdiği demeçte Avrupa’da IMF benzeri bir ‘Avrupa Para Fonu (EMF)’ kurulmasını tekrar gündeme getirdi.

Almanya Başbakanı Merkel, “Avrupa Para Fonu, Euro Bölgesi’nin tamamını tehlikeye sokan borç sorunları yaşayan üyelere yardım etmek için uzun vadeli kredi verebilir. Kredilerin vadesi 30 yıla yayılabilir ve yapısal reform şartı getirilebilir. Buna ek olarak, örneğin 5 yıl gibi kısa vadeli bir kredi verebilme olasılığını hayal edebiliyorum. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olağanüstü durumlar nedeniyle ekonomik zorluk çeken ülkeleri koruyabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da işsizlik sorunu

Bunun yanı sıra Merkel, İtalya’nın yeni hükümetiyle genç insanlara iş olanakları sağlanması için daha fazla yardım etmek üzere istişarelerde bulunmaya hazır olduklarını belirtti. İtalya’da işsizlik oranının çok yüksek olduğu, ancak hükümetin iş olanakları bütçesi için sıkı bir program oluşturduğu biliniyor.

Fonun bütçesine dair toplam 2 milyar dolarlık bir rakam belirten Merkel’in bu önerisi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un elde etmeyi umduğu Euro Bölgesi için bütçe teklifinden çok uzak.

Macron geçtiğimiz yıl, Euro Bölgesi’nin GSYİH’sına eşdeğer yani birkaç yüz milyar euroluk bütçe çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan yeni İtalyan hükümetini oluşturan ve kemer sıkma programı karşıtı aşırı sağcı 5 Yıldız Hareketi ve aşırı sağcı Lega’nın oluşturduğu koalisyonun Almanya’nın endişelerini artırması sebebiyle Macron’un planları aksadı. Ülkesindeki kamuoyu tarafından baskı altında olan ve dördüncü kez seçildiği yeni döneminde siyasi açıdan savunmasız durumda olan Merkel, “AB asla borç birliği değildir” ifadeleriyle Euro Bölgesi reformu için kırmızıçizgiler çizdi.

“IMF’den biraz bağımsız olmak istiyoruz”

Merkel, Almanya’nın EMF önerisine dair ayrıntıları, sıkı koşullar ve yardım alan ülkelerin yakından incelenmesi karşılığında borç sıkıntısı çeken ülkelere EMF tarafından kredi sağlanabileceğini belirterek, “IMF’den biraz bağımsız olmak istiyoruz” ifadeleriyle özetledi.

EMF, Yunanistan gibi kriz eğilimli ülkelerin borçlarını uzun vadeli borçlar vererek finanse etmeyi amaçlayan Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) yetkilerini devralacak.

Buna karşılık, ilgili ülkelerin, IMF’de olduğu gibi, yeni kurulacak EMF’in bu ülkelerin ulusal politikalarını kontrol etme ve müdahale etme hakkına sahip olması konusunda hemfikir olmaları gerekiyor.

Borçları ödeme gücüne destek olacak

Merkel, Avrupa EMF’nin ‘üye devletlerin borçlarını ödeme gücünün değerlendireceğini’ ve ödeme gücünün kaybedilmesi durumunda, bunu telafi etmesini sağlayacak ‘mekanizmaları’ harekete geçireceğini vurguladı.

Tüm bunların ekonomik egemenlik çerçevesinde kalması sebebiyle bu reformlar Euro Bölgesi’deki tüm ülkeler tarafından onaylanmayabilir.